От х:

Днес в x:

Първият кораб на водород от морска вода тръгва на плаване

Mорският вариант на самолета "Солар импулс" ("Solar Impulse") - "Енерджи обзървър" ("Energy Observer"), който е първият кораб, задвижван от водород и възобновяеми източници на енергия, ще бъде пуснат на вода днес. Представянето му във Франция стана точно преди една седмица, съобщи Франс прес.

Този катамаран с дължина 30.5 метра и широчина 12,80 метра е първият кораб в света, който може да произвежда водород чрез електролиза, използвайки морска вода, благодарение на обединяването на възобновяеми енергии. Това поясниха в Сен Мало инициаторите на проекта мореплавателят Викториен Ерюсар, който е на 38 години, и писателят, фотограф и кинорежисьор Жером Делафос, на 45 години.

"Корабът е плаваща "smart greed" (умна електрическа мрежа - бел. ред.)", казва Ерюсар, който работи по проекта от 2013 година.

След поредица от плавания на етапи във Франция в края на годината, корабът ще поеме на "одисея на бъдещето", която ще продължи шест години. Това ще бъде обиколка от 101 етапа на света без емисии на въглероден диоксид. Целта е да се открият решения за едно по-чисто бъдеще", допълни Делафос, който е ръководител на експедицията.

Палитрата на средствата за производство на енергия, които са на борда на катамарана, е внушителна: 130 квадратни метра фотоволтаични пана, 2 вятърни турбини с вертикална ос и едно крило за умно теглене. Всички те ще захранват два презареждащи се електрически двигателя с хидрогенератори.

Институтът за изследвания СЕА-Литен в Гренобъл е разработил батерията, която да превръща въглерода в енергия. Тази лаборатория ни осигури техническата и научната надеждност на този проект, подчертава Ерюсар.

Катамаранът за новата експедиция е стар кораб, спечелил през 1994 година наградата "Жул Верн (обиколка на света с платноходка без технически спирания). Той бе изкупен за 500 000 евро и удължен с 6 метра за нуждите на проекта. Кръстен от еколога Никола Юло.

Сключено е и партньорство с ЮНЕСКО, която ще окаже подкрепа в различни страни, през които "Енерджи обзървър" ще премине и най-вече в пропагандирането на възобновяемите енергии и разпространението на образователни материали.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини