От х:

Днес в x:

Доброволци от Хасково, Димитровград и Любимец броят врабчетата днес

Доброволци и природозащитници от Хасково, Димитровград и Любимец, селата Узунджово и Горски извор, се включиха в акцията на Българското дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата“ на 8-ми април.

Преброяването ще е само в населените места и се извършва между 9 и 12 часа, като интервала на едно наблюдение ще трае десет минути. В него може да участва всеки, като за целта му е необходим смартфон и мобилен интернет, чрез които преброителят трябва да отбележи местоположението си на картата на преброяването и после да запише броя на видените видове врабчета-домашно, испанско и полско в специалната секция на сайта на кампанията.

Инициативата е създадена след тревожните данни от мониторинга на обикновените видове птици, който се провежда от Българското дружество за защита на птиците от 2005 г. насам.

Проучванията показват, че популацията на домашното врабче е намаляла с близо 31 % за последните 11 години. Затова данните от настоящото преброяване на врабчетата ще се използват за по-обстоен анализ от специалистите за установяване на численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас.

Врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява.Експертите смятат, че когато птиците в градовете намаляват,  има негативни фактори, които влияят и върху живота на хората.

Организаторите са категорични, че преброяването на врабчетата, което е първо по рода си у нас, ще продължи и през следващите години през април.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ге
  Георги Мишев
  12 -2
  15:05, 8 апр 2017
  Като свършат с врабчетата да преброят и дивите зайци.
 • 2
  Бр
  Бройчо
  7 -5
  18:32, 8 апр 2017
  Докато баламите броят,зелените тарикати си броят мангизите дето ще гушнат за идиотските си идеи.То не бяха лешояди,патки и какво ли не.
 • 3
  Ан
  Анти брояч
  1 -2
  21:06, 8 апр 2017
  Защо се превземате? Чак толкова е не нужно Аз от вашите врабчета не мога да си нахраня кокошките. При мен има стотици ако не и хиляди, мисля се какво, да направя за да намаля малко тая напаст, Така, че ако ви трябват господа притесняващи, може да ви наловя колкото искате от моите за да попълните на липсващите места. Ще следя за коментар през следващите дни А пък сетих, че ако искате да ви ги въдя ще трябва да ми донесете храна.
 • 4
  Д-
  Д-р Андреева
  0 0
  23:40, 9 апр 2017
  В по-минало време и по времето на МаоДзедун и "културната революция" в Китай се убиваха врабчета и според броя на убитите пернати се раздаваха награди.
  Все пак е много по-добре броенето отколкото да се гонят покемони!
  И нека се обърне повечко внимание на човешкото здраве, защото хората са също застрашен вид от към експанзията на съвремените болести!!!!
 • 5
  Ян
  Янко М.
  0 -1
  00:30, 10 апр 2017
  Кокошки може да се преброят, ама врабчета...

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
03 юни 2020
Последни новини