От х:

Днес в x:

Доброволци от Хасково, Димитровград и Любимец броят врабчетата днес

Доброволци и природозащитници от Хасково, Димитровград и Любимец, селата Узунджово и Горски извор, се включиха в акцията на Българското дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата“ на 8-ми април.

Преброяването ще е само в населените места и се извършва между 9 и 12 часа, като интервала на едно наблюдение ще трае десет минути. В него може да участва всеки, като за целта му е необходим смартфон и мобилен интернет, чрез които преброителят трябва да отбележи местоположението си на картата на преброяването и после да запише броя на видените видове врабчета-домашно, испанско и полско в специалната секция на сайта на кампанията.

Инициативата е създадена след тревожните данни от мониторинга на обикновените видове птици, който се провежда от Българското дружество за защита на птиците от 2005 г. насам.

Проучванията показват, че популацията на домашното врабче е намаляла с близо 31 % за последните 11 години. Затова данните от настоящото преброяване на врабчетата ще се използват за по-обстоен анализ от специалистите за установяване на численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас.

Врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява.Експертите смятат, че когато птиците в градовете намаляват,  има негативни фактори, които влияят и върху живота на хората.

Организаторите са категорични, че преброяването на врабчетата, което е първо по рода си у нас, ще продължи и през следващите години през април.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ге
    Георги Мишев
    12 -2
    15:05, 8 апр 2017
    Като свършат с врабчетата да преброят и дивите зайци.
  • 2
    Бр
    Бройчо
    7 -5
    18:32, 8 апр 2017
    Докато баламите броят,зелените тарикати си броят мангизите дето ще гушнат за идиотските си идеи.То не бяха лешояди,патки и какво ли не.
  • 3
    Ан
    Анти брояч
    1 -2
    21:06, 8 апр 2017
    Защо се превземате? Чак толкова е не нужно Аз от вашите врабчета не мога да си нахраня кокошките. При мен има стотици ако не и хиляди, мисля се какво, да направя за да намаля малко тая напаст, Така, че ако ви трябват господа притесняващи, може да ви наловя колкото искате от моите за да попълните на липсващите места. Ще следя за коментар през следващите дни А пък сетих, че ако искате да ви ги въдя ще трябва да ми донесете храна.
  • 4
    Д-
    Д-р Андреева
    0 0
    23:40, 9 апр 2017
    В по-минало време и по времето на МаоДзедун и "културната революция" в Китай се убиваха врабчета и според броя на убитите пернати се раздаваха награди.
    Все пак е много по-добре броенето отколкото да се гонят покемони!
    И нека се обърне повечко внимание на човешкото здраве, защото хората са също застрашен вид от към експанзията на съвремените болести!!!!
  • 5
    Ян
    Янко М.
    0 -1
    00:30, 10 апр 2017
    Кокошки може да се преброят, ама врабчета...
Последни новини