От х:

Днес в x:

Стефан Венков: Разпределението на мандатите е справедливо за страната, но не и за районите

- Г-н Венков, прогнозите на социологическите агенции за предстоящите избори са променливи. Какво според Вас ще се случи на 26 март?

- Очаква се в новото Народно събрание ще влязат между 6 и 7 партии или коалиции, които ще преминат границата от 4 % и това ще са хората, които ще управляват страната ни в бъдеще. Голяма част от другите политически сили, участващи в изборите, ще се стремят да преминат границата от 1%, за да получат субсидиите си и да захранят партийните централи.

- Какви са вашите прогнози за разпределението на мандатите в Хасково?

- Съгласно Изборния кодекс в България има 31 многомандатни избирателни района. Броят на мандатите се определя от броя на хората, които живеят в тях. За 29 МИР – област Хасково те са 8. Разпределението им ще зависи от тези партии, които са преминали 4%-ната бариера. Специално за Хасково мисля, че на тези избори всеки глас ще е важен.

- Как смятате, колко гласа ще са необходими за един мандат?

- Методиката на Хеър-Ниимайер определя броя гласове, необходими за 1 мандат и за всеки район те са различни. Тази методика е добра на национално ниво, но е несправедлива за отделните райони.

- Какво точно имате предвид под несправедливо?

- Ако предположим, че на изборите в областта гласуват 120 000 човека, квотата за 1 мандат ще е 15 000 гласа. Водещите партии ще си получат своите 15-20% от гласовете и ще имат сигурен мандат. Разпределението на останалите мандати ще е по методиката на Хеър-Ниимайер /най-големия остатък/. Чисто математически може да се определи, че партии получили 18 000 гласа ще получат 1 мандат, и партии с 4500 гласа също ще имат 1 мандат. Несправедливостта е в това, че хората по райони в повечето случаи гласуват мажоритарно за личност, а в крайна сметка техните гласове отиват централно за общия брой депутати от дадената партия.

- А гласовете от чужбина?

-  Гласовете от чужбина могат да объркат изчисленията по места, защото те трябва да бъдат разпределени в някои от избиратлните райони. Например в Турция гласовете са достатъчни за 4-5 мандата.

- "Реформаторски блок – Глас народен” ще има ли мандат в Хасково?

- Коалицията има преимущество, че неин водач е Стефан Димитров - човек от региона, доказал се и в местното управление, и в политиката, и в бизнеса. Убеден съм, че коалицията ще акумулира достатъчно подкрепа в област Хасково, защото всички кандидати за народни представители са местни хора, известни с професионалните си и личностни качества. Те ще се ангажират с промяна в изборното законодателство, която да доведе до по-справедливо разпределение на мандатите в районите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET
Последни новини