От х:

Днес в x:

Намаляват с 8% броя на студентите държавна поръчка в първи курс

Намаляват с 8% броя на студентите държавна поръчка в първи курс. Това обяви служебният министър на образованието Николай Денков по повод взетото на заседанието на Министерския съвет решение. 

Той обясни, че промяната се прави с цел повишаване на качеството на образованието във висшите учебни заведения. 

"От 2010-2015 г. общият брой ученици, завършващи средно образование намалява с 25%, докато общият брой субсидирани от държавата студенти след средно образование е останал един и същ", обясни Денков и допълни, че при приемането на Стратегията за развитие на висшето образование през 2015 г. е предвидено да се възстанови балансът, който е нарушен.

По думите му най-засегнатите от промените ще са направленията "Педагогика", "Математика", "Информационни технологии" - това са направления, от които има заявен интерес от бизнеса и които реализират добре студентите си.

Той обясни, че има и направления - "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм", където намалението е значително, което произтича от това, че реализацията на студентите, завършващи тези направления, е много ниска.

Само 20-30% от завършилите студенти работят на позиции, изискващи висше образование. Поради тази причина в някои висши училища, които обучават точно в тези направления, има съществено намаление на приема на кандидат-студенти за тази година.

„За да бъдат решени техните специфични проблеми, без да се нарушават общите принципи и баланси за развитие на висшето образование, това, което предложихме, е да се подготвят 3-годишни програми за устойчиво развитие, в които да се предвиди преструктурирането на висшите училища. Съветът на ректорите прие тези промени със съответни мерки, които да позволят преструктурирането“, обясни министърът.

С промените в постановлението се определят и по-високи коефициенти за изчисляване на субсидирания прием в професионалните направления „Филология“, „История и археология“, „Философия“ и „Религия и теология“, които са от изключителна важност за формиране на културната и историческата идентичност на българското общество.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    By
    bydlo
    0 0
    18:53, 15 мар 2017
    Рандемана падна, а ? Нищо мама и тати имат здрави гърбини.

Още новини

Последни новини