От х:

Днес в x:

Меркел защити Холандия, НАТО и Брюксел призоваха Турция "да се въздържа"

Германският канцлер Ангела Меркел осъди думите на турския президент Реджеп Ердоган, който сравни властите в Хага с "останки от нацизма", задето негови министри не бяха допуснати да агитират на холандска територия.

"Германия отхвърля изцяло реторичните и всякакви други сравнения с националсоциалистите, направени от турския президент", каза Меркел. Тя допълни, че вече е осъдила подобни аналогии, които Ердоган направи по адрес на Берлин миналата седмица.

"Това отхвърляне важи и за съюзниците ни, сред които и Холандия. Тези сравнения са абсолютно неуместни. Те банализират страданието. Особено неприемливи са за Холандия, която преживя толкова мъчения заради националсоциалистите. Ето защо Холандия може да разчита на пълната ми солидарност и подкрепа", каза Меркел, цитирана от агенция "Ройтерс".

Брюксел също предупреди Анкара да не влошава дипломатическия спор. Еврокомисарят по външните работи Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призоваха Турция "да се въздържа от силни изявления и действия, които рискуват да изострят конфликта". "Жизненоважно е да избегнем по-нататъшна ескалация", гласи общото им изявление.

Подобен призив отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той призова Анкара и съюзниците ѝ от алианса "да демонстрират взаимно уважение" и да деескалират напрежението.
 

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини