От х:

Днес в x:

Медии: Турция може да откаже достъп до Инжирлик на американските военни

Властите в Турция могат да откажат на американските военни достъп до авиобазата Инджирлик, ако Вашингтон сътрудничи с кюрдските "Отряди за народна самоотбрана" (YPG) и "Демократичен съюз" (PYD) в рамките на операцията против "Ислямска държава" в района на Ракка, съобщаава Yeni Safak, цитиран от РИА Новости.. По данни от негов източник Анкара също разглежда възможността да затвори въздушното пространство за американската авиация.

При това в хода на преговорите с Вашингтон турските представители са заявили, че няма да възразят против участието на "Свободна сирийска армия" в операцията, както и на арабското и кюрдско население, живеещо в района на Ракка.

В началото на януари вицепремиерът на Турция Вейси Кайнак заяви, че Анкара поставя под вопрос присътствието на силите на коалицията начело със САЩ в Инджирлик.

Ракка е самопровъзгласената столица на "Ислямска държава", откак бе превзет през 2013 год. Намира се в северната част на Сирия, на 160 км източно от Алепо, на брега на Ефрат. От 2014 год. сирийската армия изгуби контрола над цялата провинция Ракка.

В момента САЩ подкрепят силите на Сирийскта арабска коалиция, която е срещу президента Башар Асад. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини