От х:

Днес в x:

Историята на виното от траките до наши дни показаха в музея

    Книгата „Виното в хасковския регион от траките до наши дни“ бе представена на днешния празник Трифон Зарезан в музея. Съставители на сборника са д-р Красимира Узунова и Галина Христова от отдела по нова история.

    Изданието е двуезично – на български и английски и е богато илюстрирано, като са показани много от ценните експонати в музея, като чашата на Юстиниан, която участваше и в изложба в Националния исторически музей.

    Книгата проследява историята на виното още от времето на траките, за които напитката е била свързана и с ежедневието, и с религиозните ритуалите. За древните самото производство на виното е било свещенодействие и тайнство.

    Авторите се спират бегло на епохата на Средновековието, но отбелязват, че въпреки Крумовите закони за изкореняване на лозята, традицията е била съхранена.

    В началото на XX в. виното в региона вече излиза от рамките на домашното производство и се превръща в индустрия. Винарската изба на Тодор Патков се става основният доставчик на напитката в кръчмите и ресторантите в региона. Местни винопроизводители излизат на националния и международния пазар. Днес хасковският регион е на челно място по лозови масиви и винарски изби в България, а много от вината на местни производители са носители на редица национални и международни отличия.

    За доброто настроение на гостите на празника се погрижиха танцьорите от „Китна Тракия“, както и чашите с червен еликсир, произведен от местна винарска изба.

    Тодор Кръшков     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бр
      Браво!
      3 -2
      12:06, 15 фев 2017
      Най-накрая този музей заработи като такъв и разбрахме, че в Хасково има място, което да пази националната ни памет! Браво на младия директор и екипа му! Все така да правите събития за хората!
    Последни новини