От х:

Днес в x:

Предлагат отец Антоний за почетен гражданин на Хасково

Дългогодишният свещеник в Хасково и бивш архиерейски наместник отец Антоний да бъде удостоен със званието “почетен гражданин”, предлага в докладна записка до ОбС председателят му Таня Захариева.

Отец Антоний е най-възрастният свещеник, с най-дълга служба в областта. “И като духовник, и като личност се ползва с изключително голямо уважение в града”, мотивира се в докладната записка Захариева.

Отец Антоний е роден в с. Стрелча, община Панагюрище, на 19 януари 1928 година и днес навършва 89 години. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва в Пловдивската духовна семинария, завършва я през 1949-та. Същта година се жени, тогава това е било едно от условията да стане свещеник.

През 1949 г. участва в изграждането на парк “Витоша” - Златните мостове. Същата година е ръкоположен за дякон от тогавашния Пловдивски митрополит Кирил. Служи в родното си село до 1951г. Оттогава е преместен като енорийски свещеник в хасковския храм “Св. Богородица”.

Удостоен е със званието “протойерей” (първи свещеник) от Полвдивския митрополит Варлаам. Следващият владика Арсений му присъжда званието “иконом”, от 1989 г. е назначен като архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, която службла изпълнява цели 23 години.

През 2012 година е удостоен от настоящия Пловдивски митрополит Николай с орден “Св апостол Ерм” - първа степен и му е присъдено званието Свещеноиконом.

През 2013 година е награден с грамота от Областния съвет на БЧК в Хасково за заслуги към организацията. Отец Антоний е почетен член на Ротари клуб Хасково.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    хасковлия
    3 0
    13:15, 19 яну 2017
    Кога е роден отец Антоний на 19 януари или февруари?
  • 2
    Тъ
    Търговец
    10 0
    14:49, 19 яну 2017
    Това с ротарито май не е много добре за източноправославен свещеник,ама нейсе запуши я!
  • 3
    Дж
    Джеронимо
    6 0
    20:25, 19 яну 2017
    Имам щастието да се познавам лично с отец Антоний. Казвам "щастието", защото когато разговаряш с този човек сякаш забравяш злобата, егоизма и завистта. Той те кара да усетиш Господ вътре в себе дори и да не си вярващ. Изключително ерудиран и интелигентен, всеки разговор с него е като духовна беседа. Заедно с отец Златко преди 16 години извършиха опелото на баща ми. Няма да забравя как с гласовете си разплакаха всички които бяха там. Пееха като небесни ангели. Бъди благословен отец Антоний. Най-после едно достойно предложение за почетен гражданин на Хасково.
Последни новини