От х:

Днес в x:

Кой тип малък тиранин възпитаваш?

Детството не винаги може да се опише като време на невинност и искреност. Децата възприемат информацията в света около тях, попивайки всичко, включително могат да се научат много бързо да лъжат и манипулират другите, за да получат това, което искат.

В повечето случаи те не правят това съзнателно, поне не в началото. Но в един момент осъзнават, че определено смущаващо поведение им дава възможност да получат някои неща. Тогава те повтарят печелившите си ходове, превръщайки ги в модел на поведение.

Говорим за онази малка част от децата, които доминират над родителите си. Темата получи определен резонанс през последните години, най-вече заради изключително толерантното възпитание, при което децата са оставени да растат без правила и ясни граници.

Децата могат да придобият контрол върху родителите, затова е важно да се открие навреме и да се сложи край на това, преди да се превърне в проблем.

Ето и три типа малки тирани, към които като родители сме длъжни да проявим особено търпение и внимание, докато израстнат в добри хора:

1. Предизвикателен
Вашето дете винаги се противопоставя. Противоречи ви, избухва и тези сблъсъци често ви плашат, защото излизат от контрол.

Тези деца показват явно неподчинение на родителите си. Тяхното основно оръжие е да се противопоставят на всичко. Ако им кажете, че може да си тръгнат, те отговарят, че предпочитат да останат, и ако ги помолите да останат, те ще си тръгнат.

Импулсивни, нетърпеливи и винаги готови за неподчинение, те претендират да живеят по свои собствени правила, без да обръщат внимание на правилата за възрастни. Те отхвърлят всички родителски опити да прекратят разрушителното им поведение. Когато за възпитанието отговаря само един родител, обикновено майката, тези деца могат да се държат много агресивно, докато положението стане неудържимо.

Макар да изглежда, че са самостоятелни или че имат голяма  вяра в себе си, обикновено зад такова поведение се скрие страх и несигурност. И все пак винаги са доволни да противоречат, провокират спора и не са готови да отстъпят. За тях да излезат прави е по-важно от уважението или разбирателството с другите.

Добра и лоша новина
Предизвикателното поведение не е непременно проблематично. Много художници, изобретатели, дизайнери и свободомислещи хора имат подобна нагласа. Такива хора разработят нови перспективи и начини на мислене, при тях непослушанието е творческа сила.

Трудните деца имат много енергия, която трябва да бъде насочена и канализирана, за да даде положителен резултат. В действителност, ако детето винаги е съгласно с родителите, това означава, че няма собствени идеи, мнения и гледна точки, което не е добре. Това не променя факта, че овладяването на енергията да се опонира е трудно. В някои случаи това поведение може да доведе до сериозни проблеми в семейството.

Какво се случва с детето, което има нагласа за неподчинение?
Н
епослушното дете си е обикновено дете, което по някаква причина не чувства достатъчно внимание или се чувства подценявано. Детето обикновено живее със страха, че другите ще го забравят, така че се опитва да привлече вниманието, дори ако това означава да прибегне до разрушително поведение.

Интересното е, че родителите често не осъзнават колко уязвими са тези деца, защото те са много добри в прикриването на своята несигурност. Но в крайна сметка предизвикателното поведение е форма на пристрастяване, тъй като, за да се почувстват пълноценни, тези деца трябва да имат наоколо някой, на когото да се противопоставят. Тези деца се чувстват силни, само когато могат да се борят с някого.

Какво печелят тези трудни деца с тази нагласа? Предизвикателството е защитна бариера срещу несигурността, генерирана от междуличностни отношения, то им осигурява временна идентичност, с които децата да се чувстват по-сигурни.

2. Тревожен
Притеснително, нервно дете, което непрекъснато трябва да утешавате и постоянно да го успокоявате. Думите му често са пълни с мъка.

Много е трудно да се справите с тревожно дете. То преследва родителите си в търсене на подкрепа и ги отхвърля веднага щом я получи. Разбира се, естествено е децата да търсят валидиране на чувствата си от техните родители, но тревожното дете отива по-далеч и става изключително изтощително.

Такива деца не са в състояние да се успокоят, когато се почувстват застрашени или уплашени, и тичат към родителите си в търсене на защита. Но веднъж удовлетворени нуждите им, те отхвърлят връзката. Този цикъл на търсене / отказ се повтаря непрекъснато, и това обърква родителите.

В действителност, това, което се случва  е, че тези деца не искат да зависят от родителите си, но не са в състояние да прекъснат пъпната връв. Обикновено не са толкова агресивни като децата с нагласа за неподчинение, но това не означава, че са по-малко изтощителни от емоционална гледна точка. В тези случаи децата доминират родителите, като ги поставят в ролята на вечни социални работници, но им отказват ​​удоволствието от усещането да са възнаградени и обичани напълно.

Добра и лоша новина
Тревожните деца обикновено твърде се страхуват да не попаднат в опасни ситуации. В действителност, родителите често се налага да ги насърчават да излезат от стаята си.

Ако не се стимулира тяхната независимост и самостоятелност, те остават деца за цял живот, страдащи от синдрома на Питър Пан. Проблемът е, че не са склонни да поемат рискове и предпочитат да останат в своята зона на комфорт, така че те също трябва да държат родителите си в същата зона, с което ограничават и техния живот.

Какво се случва с тревожните деца?
В някои случаи тази тревожност може да бъде функция на личността. Вероятно други членове на техните семейства страдат от тревожност. Тревожноста и страховете също са "заразни", което означава, че поведението на детето може да е отражение на един от родителите.

В други случаи, тази тревожност може да е причинена от травматично събитие, което детето е преживяло, или да се дължи на несигурност. Може да е резултат от покровителствено възпитание, което ограничава възможностите на детето да използва силите си и не му позволява да развие необходимата увереност.

Във всеки случай, това не означава, че детето трябва да живее с тревоги и страх от живота. Проблемът се решава чрез даване на по-голяма отговорност и възможности да развива своята независимост и самостоятелност.

3. Манипулативен
Лъже често, знае как да използва страховете ви, манипулира, че е наранено или заплашва да издаде вашите тайни

Тези деца са големи лъжци, не се колебаят да изкривят истината, за да избегнат задълженията си или за да постигнат целите си. От друга страна, те често имат рядката способност да разчитат емоциите на другите и, разбира се, да я използват в своя полза.

Могат да измислят фалшиво заболяване, за да не отидат на училище и не се колебаят да използват любовта на родителите си или тяхното чувство за вина, ако могат да получат някаква изгода. Могат да прибегнат до много сложни сценарии, за да предизвикат съчувствие и да стигнат до изнудване и заплахи, когато лъжите не проработят.

Манипулативните деца се възползват от съмненията и тревогите на родителите си, за да получат това, което искат. Те могат да ги използват във фините си покъртителни стратегии, но превключват и на заплахи, ако това не подейства.

Добра и лоша новина
Манипулативните деца имат специално умение - да откриват емоциите на другите. Проблемът е, че го използват в своя полза, независимо от нуждите и желанията на другите. Но ако бъде правилно насочена тази тяхната чувствителност ще се развие във висока емоционална интелигентност, която е от съществено значение, за да бъдат успешни в живота.

Родителите трябва да внимават, защото ако те не стопират веднага манипулативното поведение, ще паднат в ръцете на децата си, като им прехвърлят контрола на връзката. В резултат на това тези деца могат да станат много егоцентрични и нахални и никога няма да бъдат удовлетворени.

Какво се случва с манипулативните деца?
Манипулацията е заучено поведение. Това означава, че може би детето се е научило да лъже, мами и манипулира от някой близък. В други случаи, то просто осъзнава, че манипулацията работи, защото родителите винаги му дават желаното.

Въпреки това, зад такова поведение обикновено стои крехко дете, което се нуждае от подкрепа. Манипулативните деца са незрели, въпреки сложността на историите, които създават и умението да управляват  емоциите на другите. Те не са в състояние да понесат последиците от действията си или да защитят своите становища с разумни аргументи, така че са принудени да използват емоционална манипулация.

Решението? Ясни правила и ясни граници
Дете, което използва тези стратегии не е щастливо дете. Поради това е важно родителите да са наясно с факта, че правилата и ограниченията не означават ограничаване на свободата на детето, но са необходими, за да знаят децата точно какво се очаква от тях.

Правилата и ограниченията са един вид вътрешен компас, който насочва поведението на децата. Когато няма изисквания или са прекалено толерантни, се увеличава вероятността децата да развият разрушително поведение и да създават проблеми в семейството. Дисциплината и любовта не са противоположности, ние можем да дисциплинираме с любов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини