От х:

Днес в x:

Петима на хемодиализа остават в болницата заради сибирския студ

    Петима души, които са на хемодиализа, ще бъдат хоспитализирани в хасковската болница, заради прогнозирания сибирски студ през следващите дни. Това са две жени и трима мъже от различни населени места – от димитровградското село Здравец, от Меричлери, Стамболово, Минерални бани и стамболовското село Лясковец. Те ще бъдат настанени във Вътрешно отделение на МБАЛ-Хасково, казаха от Отделението по хемодиализа. Медиците обясниха още, че пациентите ще останат в болницата, докато отмине големия студ и автомобилите, с които ги извозват, ще могат да се движат нормално.

    Една от пациентките е Снежана Ганчева от Меричлери, която беше дошла за редовната процедура за филтриране на кръвта. 56-годишната жена обясни, че заради прогнозата за лошото време, ще остане в свои познати в Хасково, за да може да се придвижи до отделението за следващата процедура.

    В отделението беше дошла и най-дългогодишната пациентка на отделението – Ембие Еминова от Хасково, която вече близо 21 г. през ден идва за пречистване на кръвта. „Трудно се живее така, ако процедурите са по-рядко, ще е по-добре, но няма начин“, коментира 58-годишната жена. Започнала лечението още когато била на 38 г. В началото й направили трансплантация на бъбрек, но организмът й го отхвърлил и тя продължила с процедурите. Има и друг вариант - в Турция, но там трансплантациите са много скъпи, струват 40 – 50 000 лева“, с въздишка казва хасковлийката. Тя обясни, че вече е трудноподвижна и я болят ставите, но въпреки това не възнамерява да остане в болницата.

    В отделението по хемодиализа има около 50 пациенти. „Всички са предупредени за възможността, че могат да останат в болницата през студените дни“, обясни д-р Валентин Котларски. Той уточни, че всеки който не желае, подписва документ за отказ и сам носи отговорност за последствията.

    Хоспитализирането на пациенти на хемодиализа беше предприето от МБАЛ-Хасково по препоръка на Регионалната здравна инспекция заради влошаването на времето. В тези мерки се предвижда и родилките да бъдат приети в болниците, защото се очакват проблеми с транспорта заради снега и студа.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини