От х:

Днес в x:

Русия, Иран и Турция планират да разделят Сирия на зони на влияние, според медии

За възможна сделка между Русия, Иран и Турция за разделенянето на Сирия на неофициални зони на влияние съобщава Reuters, като се позовава на източници. При такъв сценарий сегашният Башар Асад може да остане на власт поне още няколко години. 

Високопоставено лице от правителството на Турция казва в сряда, 28 декември, че по-нататъшната съдба на Асад вероятно ще се проясни в хода на преговорите. По неговите думи е важно да се създаде преходно правителство. 

Представители на въоръжената опозиция са изразили рязко недоволство от желанието на Москва да изключи анклава Източен Гута до Дамаск, който е под нейн контрол от споразумението за прекратяване на огъна. Според лидера на една от групировките "Ахрар аш-Шам" Мунир ас-Саял преговорите са безполезни, ако тяхната крайна цел не е края на управлението на Асад.

Кюрдските формирования в Сирия и техните съюзници подготвят план за държавно устройство тип федерация за сверната част на страната. те настояват за реализация на плановете им за автономия. От страна на Турция това предизвиква загриженост заради възможно активиране на собствените ѝ кюрдски сепаратисти. САЩ и правителсвото на Асад са също против федерализацията.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу подтвърди, че Москва и Анкара са договорили примирие в Сирия. Едновременно с това, той заяви, че мирът в Сирия е невъзможен, докато там президент е Асад.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини