От х:

Днес в x:

Български оръжия и боеприпаси открити в Алепо

Руски военни обявиха, че са открили оръжия и боеприпаси, произведени в България, САЩ и Германия в сирийския град Алепо, докато са разминирали и обезопасявали града.

За това съобщи командирът на група за разминиране в Международния противоминен център Иван Громов, цитиран от "Россия 24". 

Открити са боеприпаси, стрелково оръжие и снаряди за установки ”Град“ – германско, американско и българско производство. Открити са още 122-милиметрови минометни снаряди, снаряди за реактивни системи за залпов огън, ръчни гранати, гранатомети и снаряди за гаубици в количества като за цял батальон.

Информацията потвърди и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. По думите ѝ част от откритите в Сирия оръжия са произведени в България с изтекъл руски лиценз. 

”България зае удобна позиция, оставяйки неуреден въпроса за износа на военна продукция за трети страни, в момент, в който става въпрос за смъртоносни доставки, които може да се появят във всеки въоръжен конфликт в света”, коментира Захарова.

По думите ѝ от края на 90-те години на миналия век Москва и София преговарят за сключване на споразумение за лиценз, който да регламентира износа на военна продукция в трети страни, но България не бърза да сключи подобен договор. 

Изглежда, неуредеността на въпроса напълно устройва определени лица в България. Позицията е удобна - продаваме на държави, които не използват руско оръжие, а къде посредникът ще предаде продукцията не е важно за българските производители. Но в случая не става дума за карфички, а за търговия със смъртоносни товари, от които загиват хора, включително и цивилното население в Сирия, за чиято съдба ЕС е толкова загрижен, подчерта тя, като допълни, че явно този въпрос вълнува основно Русия, но не и Вашингтон и Брюксел. 

"Българската държава знаеше много добре, че наши оръжия отиват в Сирия посредством трети страни", коментира пред Нова телевизия д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания. 

По думите му обаче България не продава оръжия на терористите, а на Саудитска Арабия, Катар и САЩ, като американски компании са посредниците. 

Има два канала, по които българските оръжия са достигали до сирийските бойци. В единия случай полетът е от София до Саудитска Арабия. Там разтоварват оръжията с ТИР-ове, които тръгват за Сирия през Йордания. В другия случай самолетите летят за Катар, но не стигат дотам, а кацат в Турция и оттам се товарят на ТИР-ове за Сирия, обясни Абуаси. 

"Две трети от тези оръжия се изпращат до Фронт "Ан Нусра", а останалите отиват за по-малките групировки. От Сирийската свободна армия заявиха, че те са само пощенска кутия", каза Абуаси, като допълни, че едната от посредническите фирми е свързана с ЦРУ, а другата работи с Пентагона.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини