От х:

Днес в x:

Цветанов: ГЕРБ може да влезе в кабинет на РБ с техен премиер

Има възможност ГЕРБ да се включи в кабинет на Реформаторския блок, министър-председателят ще бъде излъчен от тях, обяви Цветан Цветанов.

Изявлението дойде след два часа преговори между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт в парламента за съставяне на нов кабинет в рамките на 43-ото Народно събрание.

На въпрос дали ГЕРБ ще се включи в евентуално правителство с министри Цветанов отговори: 

"Има такава възможност. Министър-председателят ще бъде излъчен от Реформаторския блок, като разбира се ще бъде с консенсус от всички парламентарни групи, които формираме мнозинството".

Това е нов обрат в позицията на ГЕРБ, лидерът им Бойко Борисов вече заяви, че няма да участват в кабинет с мандата на друга партия. В края на миналата седмица Цветанов пък даде 20% шанс на ново правителство.

На официалната среща днес са дискутирани част от секторните политики, в които трябва да има определени срокове. 

"Има много ясно изразено парламентарно мнозинство. Търсим пресечните точки, около които да се обединим и това е времето, в което ще работим предстоящите няколко часа. Работни групи продължават своята работа в днешния и утрешния ден. Утре смятам, че ще имаме повече яснота около възможността да съставим правителство", обясни Цветанов, цитиран от "Фокус".

След като определим ясни приоритети и срокове, ще говорим за премиер и министри, коментира пък съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. 

"Първо работим върху програмата, смятаме, че имаме значителен напредък - работните групи докладваха. Утре ще се напаснат нещата. Не можем да говорим за правителство и състав преди да сме уточнили, че се базираме на тази програма, че сме определили ясни приоритети, които сме фиксирали с ясни срокове. Тогава ще дойде моментът да говорим за министър-председател и за конкретни министри", добави той.

Запитан дали РБ ще подкрепи ГЕРБ за кабинет с хоризонт приемане на мажоритарния вот, за каквото настоя Бойко Борисов, Зеленогорски уточни: 

"Имаме ясно мнение по този въпрос и не е нужно да го казвам за стотен път. Ние сме на мнение, че мажоритарният вот по начина, по който мина на референдума, би нанесъл огромни поражения върху българската демокрация". 

Той обаче подчерта, че РБ са готови за дискусия по темата. 

Утре те трябва да обявят пред президента решението си - връщат или приемат мандата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини