От х:

Днес в x:

Читател: Връщат кръводарители в събота за делничен ден

Кръвният център в Хасково връща кръводарители, отишли в събота за делничен ден, сигнализира на редакционната ни поща читател на Haskovo.net. Атанас разказва, че в събота около  14 часа майка му и техен съсед отишли да дарят кръв, но дежурният в центъра ги върнал с обяснението, че се работи само по спешност, случаят не е такъв, ако искат да кръводаряват-да го направят в понеделник. „Пиша ви, за да ви кажа, че съм възмутен от това. А, както знаем, тече акция по кръводаряване за пострадалите в инцидента в Хитрино.”, казва Атанас.

При връзката ни с него се оказа, че майка му Павлина и съседът им се разбрали още в петък вечерта да отидат до кръвния център в събота да дарят кръв, така че уговорката им съвпаднала с трагедията в шуменското село, а не  била подбудена конкретно заради обявената крводарителска кампания във връзка с инцидента. Мъжът разказа още, че майка му дарява кръв поне веднъж в годината. Дала този обет преди време, когато се наложило спешно кръвопреливане за него.”Така аз бях спасен. Тъй като не мога сега самият аз сега  да съм кръводарител, моята майка се зарече тя да се отблагодарява на хората, заради това, че с помощта на кръводарители оцелях”, разказа Атанас.

„Съжалявам, че така се е случило. Но въпреки много емоционалната ситуация, фактическата е, че кръводаряване се прави след медицински преглед и в присъствието на медицински екип: лекар, медицинска сестра и лаборант. Тъй като в кръвопреливния център работят само двама лекари, които се сменят и дават денонощни дежурства през седмицата, и които все пак  трябва да почиват, в събота и неделя дежурят само лаборанти. Тяхната задача е да реагират по спешност и да обслужват при заявка с кръвни биопродукти болниците в региона”, обясни шефът на Кръвопреливния център към МБАЛ- Хасково д-р Балина Бозова. Тя посочи, че седмичният график на Центъра е разписан от изпълнителния директор на Многопрофилната болница. А според него, кръв може да бъде дарена всеки ден от понеделник до петък между 7.30 и 13.30 часа. „В събота и неделя могат да си позволят да работят с кръводарители само Националният и още няколко от по-големите кръводарителски центрове в страната, защото имат голям на брой персонал”, отбеляза още д-р Бозова. Тя посочи, че приветства акта на кръводаряване и всички добри хора, които са решили да дарят кръв. 

Крсимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    дариТел
    5 -2
    19:48, 11 дек 2016
    и това ако не е Параграф 22, здраве му кажи
  • 2
    Ко
    коментар
    4 -1
    05:51, 12 дек 2016
    " Дала този обед преди време, когато се наложило спешно кръвопреливане за него"
    Разлика между обед и обет правите ли?
  • 3
    23
    234
    0 0
    11:05, 12 дек 2016
    Докторите пак са прави, при тях грешка нямаa
Последни новини