От х:

Днес в x:

9 °C

Комисията за конфискация ще харчи 10% от отнетото имущество

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще получи сериозен бонус към бюджета си, след като правната комисия в парламента гласува КОНПИ да използва за свои нужди 10% от стойността на конфискуваното.

Предложението при второто четене на поправките в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно имущество бе на Хамид Хамид от ДПС, но получи подкрепата на депутати от всички основни политически сили.

Аргументът бе, че така органът ще тежи по-малко на държавния бюджет. Текстът се прие по аналогия с разпоредба в Закона за защита на конкуренцията, която постановява, че бюджетът на Комисията за защита на конкуренцията се попълва и с приходи от имуществени санкции и глоби по влезли в сила нейни решения, предаде в. "Сега".

Ако предложението бъде прието и в пленарната зала, бюджетът на комисията за конфискация ще набъбне значително. Тази година органът удари рекорд по отнето имущество - за 18.5 млн. лв., както съобщи вчера шефът й Пламен Георгиев. Той обаче не каза каква част от тази сума е по влезли в сила окончателни съдебни решения за конфискация. Бюджетът на КОНПИ за тази година е малко над 6 млн. лв., от които над половината отиват за заплати и осигуровки. При обсъждането в правната комисия не стана ясно по какви правила ще се разпределя допълнителният приход. Но се разбра, че депутатите смятат за важно да се повишат възнагражденията на инспекторите на КОНПИ.

Идеята дойде, докато се обсъждаше друга новост в закона за конфискация - предложението най-малко 20 на сто от стойността на отнетото имущество да се използва за "социални цели". Срещу идеята се обяви финансовото министерство заради неясната формулировка "социални цели". Депутатите обаче пренебрегнаха позицията му и дори приеха искането на Чавдар Георгиев от БСП този дял да се качи на 30%. Отговорността кой и как ще разпределя сумите бе прехвърлена на Министерския съвет, който ще трябва да изготви подзаконов нормативен акт за разпореждане с конфискуваното имущество.

Отпадна най-противоречивата поправка в закона - въвеждането на т.нар. обърната доказателствена тежест, при която имуществото на проверявания се счита за незаконно придобито, докато той не докаже обратното. Депутатите решиха да отложат дебата до разглеждането на проекта за антикорупционен закон, който съдържа сходна разпоредба.

Даде се възможност на комисията за конфискация да изисква обяснения и сведения от проверяваните, както и от свързаните с тях лица. Но не се прие искането й да се позволи на нейните инспектори да претърсват и изземват по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев обясни, че събирането на обяснения и сведения от проверяваните било необходимо, за да може комисията предварително да се запознае с всички обстоятелства по даден случай и да не се стига до провали в съда заради неустановени факти. По думите му имало случаи, при които адвокатите на проверяваните нарочно ги съветвали да не дават никаква информация на комисията, така че, ако падне искът й в съда, да могат да търсят от нея обезщетение.

КОНПИ получи и правото да иска разкриване на застрахователна и статистическа тайна за проверяваните лица. Това стана въпреки съпротивата на застрахователите и на Националния статистически институт. НСИ ще трябва да предоставя информация за годишните финансови отчети на юридическите лица.

Постави се минимум за стойността на незаконно придобитото имущество, което държавата може да отнема - 10 хил. лв. Промени се и размерът на несъответствието между доходите на проверявания и наличното му имущество, при което комисията стартира производство срещу него - от 250 000 лв. бе намален на 150 000 лв. Това със сигурност ще доведе до ръст на производствата за конфискация.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини