От х:

Днес в x:

Алпинистът веган, изкачил Еверест - Атанас Скатов, на среща с хасковлии

“Когато съм в планината, се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с много любов и щастие. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности.” Думите са на популярния като алпиниста веган д-р Атанас Скатов. 38-годишният авантюрист от Сливен, който представя себе си като човек на „38 години по лична карта, 18 години по тяло, 388 години по душа, но 748 по дух, на 4 по хитрост“, е стъпил на няколко от най-високите върхове на земята и е поглеждал от осемхилядниците Еверест, Аннапурна, Дхаулагири.

Скатов се впуска в ухажване на върховете първенци на планетата през 2013 година, а само година по-късно, на 24 май стъпва на 8848-метровия Еверест. Изкачва го по северния ръб от Китай в състава на международна експедиция и става 13-ият българин и първият веган в света, който стъпва на най-високия връх на планетата.

За своите приключения и за предизвикателствата на природата, които човешкият дух и упорство надскачат понякога, алпинистът, който по образование е доктор по растителна защита, ще разкаже при първото си гостуване в Хасково. Срещата е на 29-ти ноември от 18 часа в зала „Знание“, на нея Атанас Скатов ще представи и книгата си „Богинята Майка на Вселената”, в която разказва за подготовката и изкачването на Еверест.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини