От х:

Днес в x:

Откриха пирамида в пирамида на маите

Мексикански и американски археолози са открили пирамида във вътрешността на храма на Кукулкан в древния град на маите Чичен Ица, съобщава Terra.

Пирамидата е висока 10 метра и е датирана към 500-800 год. от н.е. Вероятно тя има стълба и олтар в горната част. Проф. Джофри Брасвела, антрополог от Калифорнийскияо университет в Сан-Диего, смята, че е възможно във вътрешността на храма да има няколко малки пирамиди.

По рано в Кукулкан учените откриха други две, разположени една в друга пирамида. Откритата сега структура е третата и най-малка. Още от 1940-те години специалистите знаят за съществуването на втора, вътрешна пирамида в храма. През 2015 год. под пирамидата в Кукулкан бе открито подземно езеро.

Пирамидата на Кукулкан - бог  на вятъра, водата, огъня и въздуха, е построена от маите в периода от IX до XII век. Тя е служела за култови цели, на върха ѝ има храм, в който са се извършвали човешки жертвоприношения, смаяли историците с жестокостта си. Ритуалът включвал разпорване на корема и изтръгване на сърцето. Смята се, че храмът е бил използван и като календар.

Древният град Чичен Ица, в който се намира пирамидата е основан през VI век и е просъществувал до края на XII век, когато опустял. Включен в в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Милиони туристи го посещават всяка година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини