От х:

Днес в x:

Съдът на ЕС отказа намаляване на присъда на наш затворник

Осъден на лишаване от свобода в една държава от ЕС не може да получи в друга от съюза задължително намаляване на размера на наказанието заради положен труд.

Това постанови Съдът на ЕС по дело, заведено по искане на Софийския градски съд (СГС), съобщи БТА. 

Делото е заведено по случая на българина Атанас Огнянов, осъден на 15 години затвор в Дания за убийство и грабеж при отегчаващи обстоятелства. Огнянов е работил в датския затвор преди да бъде върнат за доизтърпяване на наказанието у нас. СГС е потърсил становището на Европейския съд, дали от срока на наказанието на Огнянов може да се приспадне времето, в което той се е трудил в затвора в Дания. 

Отбелязва се, че по българското законодателство положеният от затворника труд се зачита за намаляване срока на наказанието, като два работни дни се равняват на три дни лишаване от свобода. Съгласно тълкувателно решение на българския Върховен касационен съд от 12 ноември 2013 г. това правило се прилага и когато осъден в друга страна от ЕС български гражданин е полагал труд преди да бъде върнат в България за доизтърпяване на наказанието. 

Съдът на ЕС е решил, че наказанието не може да бъде намалено, ако това не е направено от държавата, осъдила престъпника. В дадения случай Огнянов не е получил намаление на наказанието от Дания, затова срокът на присъдата му не може да бъде променен от българските власти. 

При изпращането на осъдения в България датските власти изрично са посочили, че техните закони не позволяват намаляване на наказанието при полагане на труд в затвора. Европейският съд допълва, че срокът на наказанието, изтърпяно в Дания, не подлежи по тази причина на промяна. В решението се отбелязва, че българското законодателство може да бъде приложено за частта от наказанието, която престъпникът ще изтърпи у нас. 

Съдът на ЕС постановява, че при необходимост България, по собствена инициатива, следва да не приложи даденото от Върховния касационен съд тълкуване, когато то не е съвместимо с правото на ЕС.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини