От х:

Днес в x:

Турският премиер: Народът определя какво е свобода на печата

Турция не се интересува от "червената линия" на Европа за свобода на печата, заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс. Йълдъръм посочи това, след като председателят на Европейския парламент Мартин Шулц осъди вчера задържането на ръководни представители и журналисти от опозиционния вестник "Джумхюриет", включително на главния редактор на вестника Мурат Сабунджу.

Задържаните са заподозрени в подкрепа за движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинявано за опита за преврат на 15 юли, както и в подкрепа за Кюрдската работническа партия.

„Задържането на Сабунджу и други журналисти от "Джумхуриет" е още една премината червена линия срещу свободата на изразяване в Турция”, написа Шулц в профила си в Туитър, като предупреди за поляризация в Турция.

„Братко, ние не се интересуваме от твоята червена линия. Народът е този, който чертае червената линия. Какво значение има твоята линия?”, каза Йълдъръм в реч пред депутати от парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието.

„Ние нямаме проблем със свободата на печата. Това е въпрос, по който не можем да постигнем съгласие с нашите европейски приятели. Те винаги поставят пред нас въпроса за свободата на печата при нашите стъпки в борбата срещу тероризма”, изтъкна премиерът.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини