От х:

Днес в x:

Всеки втори с алергия до 2025-а, само един специалист в Хасково

    До 2025 г. половината от населението на Европа ще бъде засегнато от алергии, а в същото време липсват специалисти. Тревожните факти съобщиха специалисти от Клиниката по алергология в Александровска болница, които дадоха пресконференция в зала „Хасково“ в рамките на националната информационна кампания “Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!”. Успокояващо е, че в България няма епидемични данни, но пациентската организация работи в насока превенция и контрол на заболяването.

    Специалистите от Българско дружество по алергии обясниха, че в страната няма достатъчно алерголози и освен това са разпределени неравномерно. В Хасково има един алерголог – д-р Стоянка Прямова, в София има излишък на кадри, в Пловдив са достатъчно, в Кърджали няма изобщо, такива липсват и в цяла Северозападна България.

    По данни на Световната здравна организация 150 млн души са засегнати от алергии, а 75 млн са с астма, която в голяма част от случаите е породена от алергии. 7 млн души пък са с хранителни алергии. Броят на засегнатите обаче расте драстично през годините.

    Най-честата причина за заболяване от алергичен ринит са кърлежи, кучета, котки, хлебарки и други. В 40% от случаите алергичния ринит може да се превърне в астма при дихателните алергии, ако не се лекуват. Голяма част от хранителните алергии пък се получават от морски дарове, зърнени съставки, протеина в кравето мляко, фъстъци, сусам и други.

    В 11 часа в зала “Хасково” се проведе обучение на ромски медиатори и медсестри от училищата и детските заведения в града. Идеята е те да се запознаят основно с действията за реакция при един астматичен пристъп до пристигането на екип на Бърза помощ.

    От 14:30 до 17:30 часа желаещите ще имат възможност да си направят кожен тест и изследвания на дихателните показатели в ДКЦ I, кабинет 26, ет. 4.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ах
      Ах
      2 0
      13:49, 28 сеп 2016
      Какво е Дкц 1 ?!
      • Du
        Dumper
        2 0
        14:16, 28 сеп 2016
        ДКЦ I - Диагностично консултативен център. Намира се в сградата на бившата Първа поликлиника.
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      7 -2
      18:59, 28 сеп 2016
      А аз получих алергия от Бойко Борисовщината!
      Д-р Валериева да ме излекува!
    Последни новини