От х:

Днес в x:

1000 души били обект на "компютърен шпионаж" в разработка "Червей"

Около 1000 души са подслушвани в продължение на 300 дни в разработката "Червей". Това става ясно от показанията на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев в рамките на делото, в което подсъдима е бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

Заедно с бившия директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов тя е подсъдима за незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо информационния масив на МВР в продължение на 300 дни, което е повече от допустимия законов срок. За това престъпление Янева получи условна присъда от 1 година затвор, а Костадинов беше глобен 3 хил. лв. 

От мотивите към присъдата, които бяха оповестени от пресцентъра на СГС в петък, става ясно, че разработката е тръгнала по два анонимни сигнала, според които "неизвестен брой служители, на неизвестно каква длъжност в МВР" са приемали "подаръци и хонорари от 2000 до 5000 лева от неизвестни лица", за да им подават информация от информационната система на МВР, която съдържа оперативна информация за лица от криминалния контингент

Достъпът до системата станал чрез секретно проникване и претърсване. Това ставало след личната на намеса на Цветлин Йовчев, който лично звънял на съответните началници в Областните дирекции на МВР в страната, където били разположени сървърите на системата. Ексминистърът искал съдействие от тяхна страна, като мотивът му бил да предотврати изтичане на информация по разработката. 

Съдебният състав се съгласява с констатациите на Йовчев, че информационната система не е само източник на лични данни, но е свързана пряко с националната сигурност и обществения ред. Според съда прилагането на СРС е приложимо към информационната система, което е в противоречие с тезата на прокуратурата. 

От мотивите става ясно, че лично шефът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Костадинов се заел с откриването на къртиците, като изготвил лично четири искания за прилагане на СРС, които пък били одобрени от Владимира Янева. По този начин обаче са нарушени императивите в закона за СРС и срокът на подслушване значително надвишавал разрешение. 

Костадинов по същество е извършил състава на престъплението "компютърен шпионаж", тъй като използвал чужда парола за проникване в системата. 

В мотивите на съдия Иван Коев се посочва, че не може да се докаже умисъл в действията на Янева. Поради този факт, а и заради чистото ѝ съдебно минало, тя получава присъдата от 1 година условно.

Съдията, който разрешава прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), не може да носи наказателна отговорност за тези си решения, ако не се докаже престъпна умисъл или упражнено влияние върху него, пише в мотивите. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини