От х:

Днес в x:

Необяснима светлина - откриха още една звезда със сфера на Дайсън?

Изображение 1 от 2

    Европейски и американски учени откриха непериодични промени в блясъка на звездата EPIC 204278916, които не могат да бъдат обяснени с общоприетите в астрономията терии.. Аналогично хаотично поведение показа и друго светило -  KIC 8462852. Една от хипотезите твърди, че това може да е свързано с извънземна мегаструктура, разположена в близост до звездата.

    Небесното тяло EPIC 204278916 се намира в Скорпиона-Кентавър на разстояние около 400 светлинни години от Земята. Обединението съсдържа млади звезди. Звездообразуването там е започнало преди не повече от 20 милиона години. Самата EPIC 204278916 е на 5 милиона години, спектрален тип M1, с размера на Слънцето, но два пъти по-лека.

    Кеплер откри звездата EPIC 204278916 при мисията K2. Звездата била наблюдавана 79 денонощия от 23 август до 13 ноември 2014 год. Учените използвали и комплекса радиотелескопи ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), в Чили. Резултатите от наблюденията са събрани в  каталозите EPIC (Ecliptic Plane Input Catalog) и MAST (Mikulski Archive for Space Telescope).

    Блясъкът на звездата по данни на K2, намалява до 65 процента от максималния за 25 денонощия по време на наблюденията. Силните срививе в кривата означават, че някакъв друг обект закрива звездата и той е сравним с нея по размер. При транзит на планета изменението би било примерно 1%.

    В представениата статия за печат авторите са анализирали данните от K2 и ALMA и търсят възможни объяснения. Според тяхната хипотеза нерегулярните затъмнения са предизвикани от изкривяване на вътрешната част на околозвездния диск или от транзитна кометоподобни структури, движещи се по кръгова или издължена орбита.

    Но има и друга хипотеза. Необяснимите изменения в яркостта на звездата може да се дължат на мягаструктура, построена от изънземна циивилиозация от втори тип по класификацията на Кардашев.

    Наблюдаваните изменения в светенето на KIC 8462852 биха могли да се обяснят с наличието на 648 хиляди комети с диаметър на ядрата не по-малко от 200 километра. Това определено е невероятно. На орбита около звездата не са сбъсквали големи обекти, доколкото това би предизвикало инфрачервено излъчване, а такова не е установено от IRTF (Infrared Telescope Facility), Още по-невероятно е обяснението за сфера на Дайсън около звездата. Като цяло обяснение, което да не изглежда в някаква степен невероятно, няма. 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини