От х:

Днес в x:

Масово сбиване на остров Корсика заради буркини

Около 500 души протестираха във френския град Бастия след масовото сбиване в събота в корсиканското село Сиско между местни мюсюлмани и корсиканци заради буркини. Четирима или петима души са пострадали при сблъсъците.

Конфликтът започнал по тривиален повод:  турист се опитал да снима жени на плажа, облечени с буркини –  бански костюм на мюсюлманките, покриващ тялото и главата напълно. Магребците (произхождащи от Северна Африка ) не искали жените да бъдат снимани и  това възпламенило ситуацията, става ясно от разказа на местния кмет за тв TF1.

Младежи мюсюлмани нападнали туриста. В разправията били въвлечени три мюсюлмански семейства. От другата страна пък се събрали корсикански младежи. По-късно наизлезли и по-възрастни мъже, въоръжени с хладни оръжия.

По информация на в. „Монд“ в масовото сбиване били използвани камъни, бутилки и колове, а някои от мъжете носели брадви.

Местните жители казват, че двама от съселяните им, отишли на помощ на децата си, двама са били ранени с харпун.

Сред пострадалите има и бременна жена.  Запалени са три автомобила.

По данни на Радио Франс ентер в сбиването участвали няколко десетки души. То било прекратено след намесата на 100 полицаи и жандармеристи. Започнало е разследване.

Районът, където имигрантите живеят компактно на остров Корсика, е под полицейска охрана след опита на няколко стотин протестиращи да нахлуят с него с възгласи „Това е нашата земя“.

Буркините станаха център на дебати във Франция от няколко месеца. От 2011 г. в страната е забранено със закон носенето на закриващо лицето облекло на обществени места. Миналата седмица градските власти в Кан забраниха носенето на буркини на градските плажове.

През юли Корсика поиска от френските власти да закрият джамиите на острова заради пропаганда на радикални възгледи. Преди това нелегална сепаратистка организация разпространи заплахи срещу ислямските екстремисти.

Източник: manager.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини