От х:

Днес в x:

18 °C

Северна Корея пак изстреля балистична ракета

Северна Корея изстреля балистична ракета към Японско море, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Ракетата е била изстреляна към 7,50 часа местно време (22,50 ч. по Гринуич снощи).

Комитетът на началник щабовете на Южна Корея посочи, че тя е изстреляна от провинция Южен Хвангха. Във връзка с изстрелването е създаден кризисен щаб към японското правителство, съобщи японската телевизия NHK.

Изстреляната от КНДР балистична ракета е паднала в изключителната икономическа зона на Япония, заяви пред журналисти японският министър на отбраната Ген Накатани, цитиран от ТАСС.

Ракетата е прелетяла около 1000 км и е паднала в 250-километровата изключителна икономическа зона на Япония, западно от полуостров Ога (префектура Акита), уточни той.

Накатани определи изстрелването като сериозна заплаха за сигурността на Япония. Отбранителните сили остават в готовност в случай, че Пхенян изстреля нови ракети, каза той.

Преди две седмици Северна Корея изстреля три балистични ракети, които според Пхенян симулират превантивни ядрени удари по южнокорейски пристанища и летища, в които са разположени американски военни обекти.

Същевременно американските военни съобщиха, че са регистрирали едновременното изстрелване на две севернокорейски балистични ракети със среден обсег, предаде Ройтерс.

Американското стратегическо командване посочи в изявление, че едната ракета се е взривила веднага след изстрелването си, докато другата е проследена от Северна Корея до Японско море. Според оценката на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (НОРАД) изстреляните ракети не представляват заплаха за Северна Америка.

Въпреки това от САЩ предупредиха, че са готови да защитят и да пазят съюзниците си. "Готови сме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да отговорим на нови провокации от страна на КНДР, да защитим себе си, както и съюзниците ни, от всяка атака или провокация", каза говорителка на Държавния департамент на САЩ.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини