От х:

Днес в x:

Скок на бежанците в ЕС след опита за преврат в Турция

Световната организация по миграцията съобщи вчера, че е регистрирала рязко увеличение на броя на нелегалните влизания в ЕС през Гърция от Турция след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли.

През последните две седмици на юли се отчита увеличение на влизанията през Гърция с 20%, уточнява организацията.

В седмицата след атентата през Егейско море в ЕС са влезли 480 души, а през последната на юли – 576. През същия период на българската граница са засечени съответно 513 и 504 незаконни влизания от Турция, твърди международната организация.

В петък еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос е уверил Гърция, че според Брюксел и след въвеждането на мерките срещу метежниците, ЕС продължава да смята Турция за сигурна държава що се отнася до закрилата на бежанците. Анкара може да продължи да връща сирийски и други бежанци, пристигнали на гръцките егейски острови в Турция, съгласно споразумението между Брюксел и Анкара от 20 март.

"Нямаме индикации за промяна на ситуацията спрямо бежанците и мигрантите и продължаваме да смятаме Турция за сигурна трета държава", потвърди говорителка на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Според доклада на Световната организация по миграцията основният наплив към България от началото на годината е от афганистанци, иракчани и сирийци. Тези, които се насочват към Гърция са предимно сирийци, пакистанци, иракчани и алжирци.

В началото на август броят на удавилите се мигранти надхвърли 4000 души, с 1000 повече от миналата година. 383-ма души са намерили смъртта си в Егейско море, останалите – в Средиземно.

2016 г. се очертава като най-смъртоносната за прекосяванията по море, като според експертите причината е, че трафикантите качват повече хора на лодките. На борда на 10-метрова гумена лодка обичайно има по 100 човека.
Три четвърти от смъртните случаи са регистрирани при прекосяване на Средиземно море при 60% от удавянията миналата година, сочи световната организация.

В Европа са регистрирани 26 смъртни случая на мигранти, загинали на сушата при 31 миналата година и едва 9 през 2014 г. Организацията по миграцията прави извод от това, че някои ограничителни политики, прилагани от ЕС, увеличават риска за хората, които искат да влязат в Европа.

7923-ма души са спасени само през последния уикенд в Средиземно море. 3621 души са прибрани в петък, 1144 в събота, 1188 в неделя и 1970 в понеделник от италиански военни и гранични кораби и частни съдове. Част от тях все още плават на борда на прибралите ги кораби и се очакват да пристигнат в Италия. Основната група, прекосяващи Средиземно море към Италия, са еритрейци, нигерийци и гамбийци.

Въпреки големия брой на хората, които продължават да поемат по море към Европа в момента, Световната организация по миграцията твърди, че приблизително същият е бил техният брой и през миналата година. За януари-юли 2015 г. в Италия са пристигнали 94 449 души, а тази – около 96 000.

От началото на годината през Гърция в ЕС са влезли 160 233 души при над 800 00 миналата година. 2476 мигранти са използвали западния средиземноморски маршрут през Испания.

Световната организация по миграцията твърди, че от началото на годината в ЕС са пристигнали 257 186 бежанци и имигранти.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини