От х:

Днес в x:

”Паралелна армейска структура” опитала преврата в Турция

Опитът за преврат в Турция е извършен от последователи на паралелната структура в редиците на въоръжените сили, заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм.

Той посочи, че турският народ е дал най-добрия отговор на "терористите" и добави, че петъчната нощ е "черно петно" за турската демокрация.

Ситуацията в страната е изцяло под контрол, допълни Бинали Йълдъръм. 
  
Премиерът призова гражданите тази вечер да се съберат на площадите в градовете в страната. 

Турското президентство също призова в Туитър гражданите да останат на улиците и да ги държат под контрол, защото всеки момент може да последва нов опит за преврат. 

Движението на проповедника Фетхуллах Гюлен „Хизмет“ излезе със заявление, в което отрече да е участвало в провалилия се преврат в Турция, предаде NewEurope.

„Нашият почетен президент Фетхуллах Гюлен винаги е подкрепял демокрацията и настоява, че не е отстъпвал от демокрацията когато и да е било през живота си.“, пише в заявлението.

Хизмет винаги е осъждало военните намеси и е демонстрирало желание за мирно съвместно съществуване, свобода и демокрация, пише още там.

„Това, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвинява „Хизмет“ е неотговорно и притеснително. Надяваме се , че Турция ще преодолее трудностите и ще се възползва като повод за укрепване на демокрацията от този тъжен инцидент“, се казва още в заявлението.

Турция поиска Гърция да й върне осемте избягали пучисти 

Турция поиска от Гърция да екстрадира осемте участници в пуча, които избягаха в съседната страна.

По-рано днес турски военен хеликоптер с осем души на борда се е приземил на гръцка територия. Всички са поискали убежище в Гърция. 

"Поискахме от Гърция да екстрадира възможно най-бързо осемте предатели", заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по телевизия Хабер Тюрк. 

Хиляди се събраха в подкрепа на Ердоган в Берлин и Виена 

Няколко хиляди души се събраха в Берлин и Виена рано тази сутрин, за да протестират срещу опита за преврат в Турция и да покажат подкрепата си за правителството, предадоха ДПА и БТА.  

Както в Германия, така и в Австрия има многобройни турски общности, а управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган поддържа тесни връзки с тези общности. 

Около 3000 души се събраха пред турското посолство в Берлин, като развяваха турски знамена и носеха фланели с надпис "Турция". 

"Тук не става дума за политика, а за подкрепа на страната", каза един от участниците. 

Демонстрантите започнаха да се разотиват, след като се изясни, че опитът за преврат на част от армията срещу Ердоган се проваля. 

4000 поддръжници на Ердоган се събраха пред турското посолство във Виена и тръгнаха към центъра на града, скандирайки името на турския президент. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини