От х:

Днес в x:

300 пожара за месец и половина , гасят до 6 на ден

Около 300 пожара са станали на територията на хасковска област от началото на миналия месец, когато започна пожароопасния сезон. По-голяма част от тях са в сухи треви. Значително по-малко са битови инциденти или в земеделски площи. Статистиката показва, че към момента обстановката е умерена за сезона, съобщиха пред еТВ от областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково.

От началото на пожароопасния сезон хасковските огнеборци гасят средно между 2 и 6 пожара на ден. Огънят пламва предимно в лесонепригодни площи, сухи треви или гори. В Хасково са изгорели и два житни блока, при които са изпепелени над 500 дка жито. „Трудно се гаси като загубите са много големи, тъй като времето е много топло, всичко е много сухо и обикновено има силен вятър", коментира главен инспектор Митко Чакалов – началник в районната служба.

Напоследък паленето на стърнища е намаляло, тъй като това е наказуемо, похвалиха се от противопожарната служба. Но все пак стават подобни инциденти. За да се предотвратят е важно всички да спазват правилата за безопасност при боравене с огън на открито, смятат пожарникарите. Гражданите трябва да са наясно, че е забранено паленето на открит огън в близост до житните масиви. Стопаните на земеделските площи трябва да съобразяват, че използването на неизправна техника може да доведе до пожар. Такива случаи не са рядкост.

Туристите пък трябва да знаят, че паленето на огън става само на определени за целта места. От противопожарната служба посочиха, че не малко инциденти възникват след изхвърляне на незагасени цигари, при което пламват сухи треви, житни масиви и така нататък.

Проблем са и пожарите в сметищата в и край квартал „Република“ в Хасково. Там пожари пламват по няколко пъти в седмицата и се гасят изключително трудно, защото обикновено теренът е трудно достъпен.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини