От х:

Днес в x:

Полски министър обвини Русия за Волинското клане

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич обвини Русия за Волинското клане, съобщи полският сайт „Kresy“.

Според него избиването на поляци от 1943 до 1945 година по време на Втората световна война трябва да бъде определено като геноцид.

Мачеревич заяви, че смъртта на хиляди поляци във Волиния е била провокирана от СССР и призова украинските власти да „кажат истината за това, което се е случило“.

В предишно свое изказване полският министър заяви, че Русия е основната заплаха за мира и добави, че руските войски убиват хора в Украйна.

Според версията на Варшава кулминацията на кампанията на украинските националисти е на 11 юли 1943 година, когато бойци на Украинската въстаническа армия нападат повече от 100 полски села и избиват около 100 000 души.

След края на Втората световна война Волиния попада в границите на СССР и тези събития не получават публичност. Само в Полската народна република са публикувани няколко литературни творби, посветени на тази тема.

През 2003 г. президентите на Украйна и Полша приемат „Съвместно изявление“ за помирение в чест на 60-ата годишнина от трагичните събития във Волинско. И двамата президенти изразяват дълбоко съжаление за последните трагични моменти в съжителството на украинския и полския народи.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини