От х:

Днес в x:

Предлагат се драстични мерки без ясни цели в антитерористичния закон

Не разбирам защо се налагат мерки, които не е ясно как могат да помогнат за противодействие на тероризма. Когато има сериозни опасности и рискове за множество граждани, се налага ограничаване на права. Но тези мерки трябва да бъдат необходими за постигане на целта, каза адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" пред БНР.

Според него има непрозрачност - публикува се проект, който се подлага на обсъждане и после не се публикуват промени.

След като вчера проектозаконът за противодействие на тероризма беше обсъден при премиера Бойко Борисов, днес кабинетът трябва да одобри окончателните текстове, които да предложи на Народното събрание. В предложения проект се предвижда ограничаването на редица граждански права в случай на терористичен акт.

Репресията и превенцията са различни неща, подчерта А.Кашъмов.

Някои текстове имат проблем и с Конституцията, заяви юристът. "Не е лошо до се чете тя, когато се пишат закони. Иначе всички искаме да има борба с тероризма и е учудващо, че досега това не се прави", припомни той атентата в Сарафово.

Предлагат се драстични мерки без ясни цели, смята адвокат Кашъмов.

Законът служи, за да може да ограничи възможностите за злоупотреба с него. При нашата геополитическа територия това е задължително, защото имаме история в тази област и опасенията са основателни. "Ако някой издаде заповед, която те лишава от интернет, докато обжалваш, пак ще бъдеш обект на забраната", обясни правозащитникът.

Гражданите трябва да бъдат предупредени за евентуалните забрани, за подслушването и т.н. Разчитам на доблестно поведение от българските министри, особено на министъра на правосъдието, добави адвокат Кашъмов.

Юристът коментира още, че ако не бъдат преразгледани някои от текстовете, може да се очаква като ответна реакция - сезиране на Конституционния съд и завеждане на дела в Страсбург.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини