От х:

Днес в x:

Тейлър Суифт и още 180 творци настояват за реформа в авторските права

Тейлър Суифт се изправи срещу Apple и Spotify. Сега има подобни неприятни преживявания и с YouTube.

Суифт се присъедини към 180 други изпълнители и групи, сред които Кристина Агилера, Дженифър Хъдсън, Елтън Джон, Йоко Оно, Пол Маккартни и U2, които лобират за актуализиране на Закона за авторските права в цифровото хилядолетие, така че той да вземе под внимание нелицензираните копия на музика в YouTube.

В писмо творците настояват, че законът е написан и приет в ера, технологично изостанала в сравнение с тази, в която живеем в момнета. Той е позволил на големи технологични компании да се разраснат и да генерират огромни печалби, като са улеснили достъпа на потребителите си до почти всички песни чрез смарфоните им, докато в същото време приходите на авторите на песните и самите изпълнители продължават да намаляват.

Музикалният магнат Ървинг Азоф наскоро предизвика YouTube, като заяви: “Бизнесът ви работи добре за вас и за Google, но не и за творците на музика. Ако мислите, че оплакванията идват само от лейбълите и издателите, грешите. Обикновено музикалната общност е разединена, но в този случай сме единни.”

Коментарите на Азоф са директно насочени към твърденията на Кристоф Мюлер от YouTube, който през април заяви: “Музиката е важна. Музикантите и авторите на песни са важни. Те заслужават справедливо възнаграждание. Вярваме в това, партнираме си с музикалната индустрия от години, за да сме сигурни, че платформата защитава интересите им.”

Музикантите се надяват да привлекат вниманието на Конгреса и на Отдела за авторски права, който в момента преразглежда Закона за авторските права в цифровото хилядолетие. Асоциацията на звукозаписната индустрия в САЩ е разгледала над 150 милиона случая на нарушения на авторските права от 2012 година насам. Музикални организации са изпратили над 280 милиона съобщения за същите нарушения до Google.

Загриженост будят и плащанията на YouTube към музикалните компании, изчислени на 72 цента на потребител на година през 2014. В същото време Spotify плати по 20$ на потребител през 2013. “Пишем ви, за да изразим загрижеността си относно възможността следващото поколение творци да изкарва прехраната си. Молим ви за разумна реформа, която ще балансира интересите на творците с тези на компаниите, експлоатиращи музиката за собствена финансова изгода”, пишат изпълнителите в писмото.

Тейлър Суфт вече изтегли каталога си от Spotify през ноември 2014. Миналата година задържа новия си албум от Apple Music, докато компанията не се съгласи да изплати на творците възнаграждения за тримесечния пробен период.

“Три месеца са много време. Ние не ви молим за безплатни айфони. Затова и вие не настоявайте да получите музиката ни безплатно”, каза тогава певицата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини