От х:

Днес в x:

Роми пускат децата на забавачка, но имат условие

Ромски семейства са готови да пуснат децата си на забавачка само ако услугата е безплатна или таксата е символична. Това показва проучване на Световната банка за ранно детско развитие.

"Според резултатите, ако родителите получават финансова помощ, това няма да ги стимулира да изпращат децата си в детски заведения", заяви Роби Ауди от Световната банка. Опитът на община Тунджа потвърждава изводите от проучването. През 2010 година местната власт отменя таксите за детските градини само за децата в предучилищна група.

"В резултат на това групите за деца от 5 и 6 години са се увеличили от една на четири. Обхванахме 100% от децата в предучилищна възраст", каза зам.-кметът на общината Станчо Ставрев. Идеята за ясли и детски градини без такси беше лансирана от предишния социален министър Ивайло Калфин.

Според изчисленията на социалното министерство, ако детските заведения станат безплатни, в тях ще влязат още 300 000 - 350 000 хлапета между 2 и 6 години. За тази цел държавата трябва да задели 200 млн. годишно. В същото време десетки семейства от големите градове не могат да запишат децата си на ясла заради липсата на свободни места.

От Българската академия на науките предлагат родителите, които не успеят да запишат детето си на забавачка, да получават компенсация от държавата в размер на субсидията, която се изплаща на градините за всяко дете, припомня "Монитор". Това означава, че за тази година компенсацията трябва да бъде 120 лева.

Според Закона за семейните помощи за деца от 2014 година родителите получават компенсация в размер на 100 лева. На практика обаче помощта не се отпуска заради неразписана наредба и непредвидени средства в бюджета за тази мярка.

Изследването е направено през май 2015 година в 136 маргинализирани общности в страната. Основната част от анкетираните са безработни роми.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини