От х:

Днес в x:

Рядък вид орхидея цъфти в Ботаническата градина в София

Рядък вид орхидея - "Малипоенска венерина пантофка", цъфти в Ботаническата градина на БАН, съобщиха от институцията. Цветето е наричано от китайците "Нефритена" орхидея.

То е описано за науката през 1984 г., по хербарен образец, събран през 1947 г. Едва след това интересният вид е повторно намерен в природата.

Среща се в труднодостъпни райони в Китай и в най-северните райони на Виетнам. Обитава стръмни скалисти варовити склонове, между 570 и 1600 метра надморска височина.

Листата на орхидеята са красиви - събрани са по 5-7 в розетка, дълги са до 20 сантиметра и широки до 4 сантиметра. Цветовете се развиват по един, на дълга до 30 сантиметра дръжка.

Самият цвят може да достигне до 9 сантиметра в диаметър. Околоцветните листчета са в нефритено зелена гама, с тъмно пурпурни жилки.

Доминира устната - "пантофката", която заедно с контрастно оцветената в бяло и тъмно пурпурно колонка, привлича насекомите за опрашване.

Заради трудното отглеждане видът се среща много рядко в колекциите на ботаническите градини и при любителите на орхидеи.

Ботаническата градина на БАН е получила растението от Кралските ботанически градини във Великобритания, по програмата "Редки орхидеи", през 1991 г. Тази година орхидеята цъфти за втори път.

Във връзка с цъфтежа на уникалния вид, оранжериите на Ботаническата градина ще работят в събота и неделя, извънредно, от 10.00 до 17.00 часа.

Ботаническата градина се намира в подножието на планината Витоша, край София.

Информацията е на Радио България.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини