От х:

Днес в x:

Путин връща Курилските острови на Япония

Руският президент Владимир Путин предложи на японския министър-председател Ясуо Фукуда нов кръг от преговори за Курилските острови, които Сталин отне от Япония в последните дни на Втората световна война.


По този повод Путин е отправил официална покана до Фукуда да посети Москва.

Японският премиер съобщи, че е получил писмо, в което Путин е изказал своето желание да приключи териториалния спор, който е основна причина двете страни да нямат подписан мирен договор помежду си вече повече от 60 години.


„Да бъде решен спорът за Северните територии и да се сключи мирен договор е от ключово значение за задълбочаването на руско-японските отношения", заяви Фукуда пред свои сънародници, изпълнили докрай една от токийските зали, за да отбележат Деня на Северните територии.


Голям брой полицейски служители и служби за борба с безредиците блокираха изцяло подстъпите до руското посолство в японската столица, тъй като японски националисти обикаляха околните улици с автомобили, екипирани с високоговорители и крещяха лозунги за връщането на окупираните от Русия четири острова.

Въпреки дългогодишния териториален спор, и двете страни се опитват да подобрят контактите помежду си.


Руснаците желаят да финансират с японска помощ програмите за развитие на техните далекоизточни области, а японците се надяват да се сдобият с повече руски нефт и газ, което ще ги направи по-независими от енергийните източници в Близкия изток.



Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини