От х:

Днес в x:

"Гардиън": Френски лекари на съд за починали при хормонално лечение

Вестник "Гардиън излезе със статия за започналия вчера процес срещу 7 лекари и фармацевти във връзка със смъртта на повече от 100 души от болестта на "Кройцфелд-Якоб".


Това е най-големият обществен здравен скандал, посочва изданието. Около 200 близки на жертвите се явиха в съда, за да чуят обясненията на здравните лица по обвинения в непредумишлено убийство и измама. През 1980-те години деца със забавен растеж във Франция са били третирани с растежни хормони, извлечени от хипофизи от трупове. Великобритания, САЩ и много други страни забраниха тези хормони през 1985г., след смъртта на 21-годишен американец с фатални мозъчни увреждания. Сред това в тези държави започват да се използват синтетични еквиваленти на растежните хормони. Франция обаче продължава да използва стария метод до 1988г. За процедурите се изисква абсолютна хигиена и сигурност, но прокурорите оспорват, че тези изисквания са били масово нарушавани.



През 1992г. след смъртта на 15-годишно момче разследващите повдигат въпроса за лоша обработка и методи на събиране на материала, отбелязвайки, че хората, които се занимават с извличането на растежните хормони са неопитни. От 1 698 деца, лекувани по този метод през 80-те години, 110 са починали от тази рядка болест /болестта на Кройцфелд-Якоб/, която атакува мозъка, предизвиквайки бързо прогресираща деменция и смърт. Стотици други са живяли в страх от болестта, която често се проявява след години. По време на разследването, френският учен Люк Монтание, който е откривател на вируса на СПИН, заяви, че през 80-те години е предупреждавал свои колеги от Института "Пастьор", че тези хормони, извличани от хипофизи, могат да крият причинителя на "Кройцфелд-Якоб". Той ги е посъветвал да следят специално когато се купуват такива хипофизни жлези за производство на лекарството. Разследващите са установили, че асоциацията "Франс-Хипофиз", която е имала монопол върху купуването и разпределянето на хипофизните жлези от трупове от Франция и Източна Европа, е работела често при нехигиенични условия. Лабораторията по радиоимунология в Института "Пастьор", където ставало извличането на хормоните от жлезите, също е обвинена в небрежност при боравенето, транспортирането и съхраняването на биологичните метериали. При официална проверка през 1992г. е било установено, че екипът от тази лаборатория е купувал жлези от санитари в операционните зали през 80-те години за нищожни суми от 35-50 франка.


Половината от 120 000 хипофизи, използвани между 1983 и 1988г. са дошли от трупове от България и Унгария, посочва "Гардиън". В доклада се казва, че много от тях са на починали пациенти от отделения по неврология и инфекциозни болести. Защитниците на обвиняемите заявяват, че техните клиенти са невинни и са действали с добри намерения, въоръжени с медицинските познания от своето време. Ако бъдат признати за виновни шестима от тях рискуват присъди над 4 години затвор. Седмият - професор по фармакология, който е обвинен за корупция, рискува 10 години затвор.
Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини