От х:

Днес в x:

Падат американските визи за чехи, гърци и естонци

Туристи и бизнесмени от Чехия, Гърция и Естония най-вероятно ще могат до края на тази година да пътуват до САЩ без визи, заяви Ричард Барт, висш представител на американското министерство на вътрешната сигурност, цитиран от ДПА.
По думите му това може да стане най-късно до есента.

Барт е на посещение в Прага. Целта на визитата му е да договори двустранно споразумение между САЩ и Чехия, по силата на което Прага ще влезе в зоната от 27 държави, които не се нуждаят от визи за САЩ.

Обиколката на Барт в Европа включва и Естония и Гърция и се предполага, че той ще договори там подобни двустранни споразумения.



При посещенията си в Белия дом лидерите на страните от Централна и Източна Европа винаги повдигат въпроса с визите. В момента решения по програмата за премахване на визовите изисквания се вземат от Конгреса на САЩ, а не от президента, уточнява ДПА.

В момента гражданите на 27 държави, предимно от Западна Европа, не се нуждаят от входна виза, за да влязат в САЩ.

От безвизовия режим са изключени някои от новите страни-членки на ЕС, в това число Полша, Унгария, Чешката република, Румъния и България, които са членове и на НАТО, и които подкрепят американските действия в Ирак, припомня ДПА.

Едно от условията за отмяна на визовия режим е консулствата на САЩ в съответните страни да отказват издаване на виза на по-малко от 3 на сто от всички, подали документи.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини