От х:

Днес в x:

GSM-те и силиконът не били рискови фактори

Алкохол е по-вероятно да причини рак
Пиенето на кафе, използването на мобилни телефони или слагането на импланти в гърдите са действия, при които е много малко вероятно да се заболее от рак. Това показва нова система за изследване на риска от рак, изработена от австралийски онколог и целяща да разбие популярни митове, съобщи CNET.

Системата потвърждава, че пушенето, алкохолът и излагането на слънчева светлина са водещите рискови фактори за образуването на рак, докато твърденията, че кафето, клетъчните телефони, дезодорантите, имплантите в гърдите и водата с добавен флуорид са също рискови фактори, бяха опровергани.

Петобалната система на Бернард Стюърт, професор в университета в Нов Южен Уелс, използва няколко термина за оценка на риска от ракови заболявания – доказан, вероятен, загатнат, незнаен и невероятен.

Университетският преподавател е стигнал до заключението, че при активните пушачи и експушачи съществува най-голям риск за заболяване от рак, като при спрелите да пушат опасността е значително по-малка.

Употребата на алкохол също представлява сериозен рисков фактор, най-вече за хора, които в комбинация с това и пушат. Стюърт не е уточнил дали съществува определен тип алкохол, който да е най-рисков.

В сравнение с тези лоши навици, пиенето на хлорирана вода и използването на мобилни телефони представляват фактор, който е с почти незначително значение за образуването на рак. Все пак професорът уточнява, че рисковете от дълготрайно използване на клетъчни телефони не са напълно изучени и установени
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини