От х:

Днес в x:

Българските роми се пренасят на Острова

Великобритания бе предупредена да се подготви за прилив на български роми, които планират да се възползват от щедрата социална система на страната, пише британският вестник "Дейли експрес", цитиран от БТА.



Изданието цитира лидера на българските роми Цветелин Кънчев, според когото новият закон, който принуждава безработните да си намерят работа за срок от 18 месеца или в противен случай ще загубят социалните си помощи, ще накара хиляди роми да напуснат страната и да се отправят към Великобритания или Германия. Като се има предвид, че ромските общности са добре установени във Великобритания, има опасения, че много от българските роми ще пристигнат тук, за да се възползват от нашата система за социално осигуряване, предупреждава "Дейли експрес".


"Гордън Браун трябва да си вземе поука от българското правителство и да затегне правилата, в противен случай от нас ще продължават да се възползват," заявява Матю Елиът, главен изпълнителен директор на Съюза на данъкоплатците.
Около 800 000 роми живеят в България, която е с население 7,8 милиона. Нивото на безработицата падна от 20 процента преди страната да се присъедини към ЕС миналата година до близо 7 на сто. Въпреки това безработицата сред българските роми е най-високата в Европа, като на места стига до 90 процента, отбелязва вестникът.
В сравнение с България социалните помощи във Великобритания са изключително щедри: безработните получават по 59,15 лири на седмица, помощите за социално слаби са 59,15 лири, а помощите за инвалиди - 81,35 лири, пише вестникът. Изданието отбелязва, че българските граждани могат да се възползват от британската система, само ако са работили една година в страната, но това не важи за семейства с деца, които идват от която и да е страна от ЕС. Те получават за най-голямо дете по 18,10 лири на седмица плюс по 12,10 лири за всяко по-малко дете. Така че семейство с пет деца ще взема почти 300 лири на месец - едно малко богатство в България, пише "Дейли телеграф".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини