От х:

Днес в x:

Облекчава се достъпът на българи до пазара на труда в Швейцария

Eвропейският съюз и Швейцария са се споразумяли да бъде разширен достъпът на работници от България и Румъния до пазара на труда в страната.

"Предстои това споразумение да бъде обсъдено от швейцарския парламент, но като цяло смятаме, че то ще бъде одобрено", каза за Радио "Дойче веле" говорителят на Швейцарската миграционна служба Йонас Мантони.

Споразумението за достъп до пазара на труда на чуждестранни работници в Швейцaрия, което сега съществува за останалите европейски страни, ще бъде допълнено и в него ще бъдат включени България и Румъния.

На двете страни ще бъде наложен 7-годишен преходен период, който ще започне да тече от влизането в сила на договора и по време на този срок, ще бъдат приемани само определен брой работници от двете държави.

Йонас Мантони обяснява, че има контингенти за кратковременен и за дългосрочен престой, които се определят за период от една година и всяка година броят на разрешителните нараства. След изтичането на преходния период от 7 години контингентите ще отпаднат, т.е. ще има свободно придвижване, но за 3 години в сила ще остане предпазна клауза.

Ако напливът на работници от България и Румъния е много голям, Швейцaрия ще може отново да въведе като предпазна мярка контингентите за двете страни, но това би станало само в екстремни случаи."

Властите в Швейцария предвиждат за седемте години броят на разрешителните за кратковременен престой до 12 месеца да се увеличи от 3620 на 11664, а на разрешителните за дългосрочно пребиваване до 5 години от 362 на 1207.

Въпреки настояванията на EС, протоколът няма да влезе в сила със задна дата, тоест от първи януари 2007 г., а едва след двустранното ратифициране на документа.

Според говорителя на Службата по емиграцията съгласувателната процедура в страната, която тече от днес, няма да доведе до промени в документа. Но консултациите са задължителен етап от вземането на всички законодателни решения в Швейцария.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини