От х:

Днес в x:

В Италия търсят дърводелци, водопроводчици и шивачи

Водопроводчиците, дърводелците и шивачите са сред най-търсените на Апенините, тъй като в тези сектори много малко италианци искат да работят. Като топъл хляб се разграбват от фирмите и кандидатите за фурнаджии и фризьори.
Въпреки че във фризьорските салони и в пекарните са печели добре, техните собственици почти няма на кого да предадат занаята си заради нежеланието на италианците да се занимават с тези дейности, съобщи вестник "Република".И всичко това, въпреки че в тези сфери се предлагат договори за постоянна работа.

В тези сектори са необходими 163 хиляди души персонал в Италия, но 71 хиляди от работните места седят незаети.8 хиляди водопроводчици и фризьори се търсят, така както и 3600 дърводелци.

Според президента на Конфедерацията на занаятчиите Джорджо Наталино Гуерино причината за липсата на хора в тези сфери е, че днес вече никой от италианците "не иска да си цапа ръцете".

"От десетилетия насам ръчният труд вече се смята едва ли не за работа от втора категория. Дори самите собственици на работилници в тези сфери подтикват децата си да търсят работа в други сектори", казва Гуерино.

Според него през последните години цели сектори - като се започне от ресторантьрството и се стигне до строителството - са оживели в Италия само благодарение на имигрантите.

Изследване на Конфедерацията на занаятчиите твърди, че в малките фирми от въпросните критични сектори почти 90 на сто от персонала е нает на работа с постоянни договори.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини