От х:

Днес в x:

Теди Москов пожелава "приятно неразбиране" с "Улицата"

С отворена репетиция в зала 1 на НДК Теди Москов за първи път показа част от завръщането (или по-скоро претворяването) на телевизионното шоу от 90-те години "Улицата" като авторски мултимедиен спектакъл.

"Пускайте Шампионската лига и не акцентирай върху котката!" и "Ти си ядосан, покажи ми, че си безразличен, защото не ти вярвам" са част от наставленията, които режисьорът даваше на актьорите, разположени на сцена с трабант, знак за забранено влизане и четири екрана, комбиниращи случващото се в реално време с архивните кадри.

"В моето изкуство няма послание и в изкуството по принцип не трябва да има послание. Тази представа е наложена от тъпата система, че във всяко изречение има смисъл – все едно да се търси какво е искал да каже Паганини с всяка нота", каза Теди Москов пред медии в паузата. Той не иска "Улицата" да бъде възприемана като нещо повече или нещо различно от това, което е. А именно "свобода и импровизация", или "приятно неразбиране", както гласи една от репликите на Валентин Танев. "Не говоря за проблеми, бедност, безпаричие. А за малкия човек и как той не може да си намери място, независимо в коя система се намира." Може би защото е объркан в желанията си. "Грехота е да искаш повече, отколкото имаш нужда – няколко приятели, хубава гледка и добро вино."

За режисьора мултижанровостта на проекта е заложена в началото му, тъй като се ражда на сцената, преди да прерасне в телевизионно шоу. "В началото реакцията на познатите ми беше "защо развалихте хубавото представление". Попитан какво му липсва онова време, той отговори: "Младостта, ентусиазмът, захвърлянето на всичко, за да правим нещо, което смятаме, че е интересно за нас и за публиката, тръпката, незнанието."

"Предполагам, че старите фенове ще дойдат не от носталгия към шоуто, а към първата глътка въздух, която поехме след изтощително гмуркане в комунизъм. По стечение на обстоятелствата това шоу се появи тогава. Вдъхнах от първата свобода! Нямах цензура, сюжет и опит. Имах великолепни съучастници. Изпитвах вълнуващата свободата на незнанието!", каза Теди Москов в интервю за "Дневник" по-рано тази година.

В спектакъла "Улицата" на 8-9 юни ще участват Мая Новоселска, Тончо Токмакчиев, Никола Додов (също така втори режисьор), Валентин Танев, Герасим Георгиев–Геро, Малин Кръстев, Георги Спасов (напоследък свързван с ролята си на Тодор Живков в драмата "Виктория"), Андрияна Найденова, Борислав Стоилов, екип от "минувачи и танцьори", както и "Антони Дончев театрален бенд". Добре познатите от оригиналните епизоди Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов и Камен Донев ще имат единствено екранно присъствие. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини