От х:

Днес в x:

Близък на Немцов и Ходорковски със съмнение за отравяне

В Русия се съмняват, че видният руски опозиционен политик Владимир Кара-Мурза е бил отровен. Той е на лечение в клиника в Москва в тежко състояние.
Владимир Кара-Мурза е близък на убития опозиционен водач Борис Немцов, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. 

Борис Немцов бе застрелян в центъра на Москва на 27 февруари късно вечерта, докато се разхождал близо до Кремъл. Вчера руските власти съобщиха, че най-вероятно е намерен пистолета с който бил убит Немцов.

Кара-Мурза бил приет в болница във вторник. Състоянието му е сериозно, но няма точна диагноза.Лекарите предполагат, че той страда от бъбречна недостатъчност, но не е ясно какво я е причинило, посочва АП. 

След отравянето в Лондон на избягалия от Русия Александър Литвиненко и мистериозната смърт на други представители на руската опозиция, има опасения, че Кара-Мурза е отровен. Той бе приближен на убития през февруари опозиционен лидер Борис Немцов и работи за неправителствена организация, основана от Михаил Ходорковски - бивш петролен магнат, сега опонент на Кремъл. 

Съпругата на Кара-Мурза - Евгения, заяви в четвъртък, че той има симптоми на отравяне и настоя да бъде изпратен на лечение в Европа или в Израел. Но баща му и главният лекар на болницата съобщиха вчера, че това няма да се случи, продължава АП, като цитира руски агенции. 

Литвиненко, бивш офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСС), умря в Лондон през 2006 г., след като погълна радиоактивното вещество полоний, напомня АП. Той избяга във Великобритания през 2000 г. и написа книга, в която твърди, че агенти на руските служби за сигурност са координирали бомбените атаки в руски жилищни сгради. Тези нападения бяха приписани на чеченски терористи и използвани като претекст за втората война в Чечения. 

През 2004 г. журналистката Анна Политковская се разболя в самолета на път към Беслан, където се готвеше да направи опит за посредничество в заложническата криза в училището. Тогава се появиха подозрения, че е била отровена. През 2006 г. тя бе застреляна пред дома си, добавя АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини