От х:

Днес в x:

10 °C

МЗ плаща обучението на специализантите в дефицитни специалности

Таксата на специализантите по медицина от 180 лв. за преценените като дефицитни специалности ще бъде поета от Министерство на здравеопазването от следващия месец. За тази година повече от 130 лечебни заведения са обявили 729 места за млади специализанти, 297 от тях вече са заети.

Това съобщи министър Петър Москов по време на кръгла маса с участието на млади медици. От пресцентъра на Министерство на здравеопазванетоне уточняват кои са тези дефицитни специалности.

Министър Москов уверява, че ще се търсят варианти да се намерят подобни решения и за останалите специалности. Той призова медиите и болниците активно да популяризират възможността младите лекари да специализират.

Министър Москов отбеляза с червена точка, като успешно изпълнена задачата в правителствената програма, да се помогне на младите лекари да станат пълноценна част от медицинските екипи и да трупат своята практика със самочувствие и срещу заплащане, като коментира, че в програмaта има записани още следващи стъпки и пред екипът му стои задачата да се справи и с тях.

От думите на министъра стана ясно и че се отчита значително намаляване на бройката на подадените документи на български лекари, желаещи да работят в чужбина. "Дали това е трайна тенденция, ще стане ясно тепърва, но засега звучи обнадеждаващо", коментира Моксо.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини