От х:

Днес в x:

Апелативният съд остави в ареста Ахмед Муса и Ерджан Смаил

Апелативният съд в Пловдив отказа да пусне от ареста обвинените за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса и Ерджан Смаил и счете жалбите им за неоснователни
През ноември м.г. пазарджишкия религиозен водач Ахмед Муса Ахмед и още шестима бяха арестувани в Пазарджик, като им бяха повдигнати обвинения запроповядване на антидемократична идеология (радикален ислям) и пропагандиране на война.

И двамата обвиняеми Ахмед Муса и Ерджан Смаил не се явиха в съда.

Адвокатката на Муса Елвира Панкова заяви, че подзащитният й не е добре психически и емоционално след шестмесечния си престой в ареста. Според адвоката, Ахмед Муса не е извършил престъпленията, в които е обвинен, а проповядването на ислям не е престъпление. В съдебната зала Панкова обвини прокуратурата в „голословност на твърденията”. Тя не отрече, че Муса е бил осъждан през 2004 година, но той е бил реабилитиран.

По думите на прокурор Иван Перпелов, който отказа да коментира детайли, делото е обективно разследвано и са събирани всички доказателства "за" и против" обвинението.

Апелативният съд намери, че жалбите на обвиняемите са неоснователни, съобщиха от пресцентъра на пловдивската Съдебна палата. 

Според магистратите доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията, в които са обвинени. Освен това Муса и Смаил са обвинени в престъпления, които са умишлени по смисъла на закона и за които се предвижда наказание лишаване от свобода.

Налице е опасност да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка, а за Ерджан Смаил е налице опасност и да се укрие, счетоха съдиите. 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Пред журналистите в съда майката на Ахмед Муса - Живка Стоянова заяви, че той лежи невинен зад решетките и няма доказателства да е извършвал престъпления, предаде "Фокус".

Синът ми е златен, чист е като ангел. Всички го уважават, всички го обичат, няма връзки навън”, заяви тя. 

На въпрос дали Муса иска да ходи в Сирия да се бие, майката буквално изригна с думите: „Вие луди ли сте, бе? Или зорлем правите хората луди? Къде ще ходи в Сирия да се бие?
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини