От х:

Днес в x:

7 заразени със СПИН в областта, хасковлии масово на изследване за ХИВ

111 са преминали през подвижната лаборатория на РЗИ

7 са заразени с вируса на СПИН/Синдром на придобита имунна недостатъчност/ в Хасковско от началото на 2014-та година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Лекарската тайна пази не само имената и пола, но и годините на инфектираните със смъртоносната болест. Неофициално се знае, че става дума за мъже и жени в полово активна възраст. Нещо повече, една от градските легенди гласи, че един от потърпевшите е младеж/девойка на 19 години. Не е ясно колко от серопозитивните са болни и колко от тях се лекуват. Законите в България не позволяват ограничаване по никакъв начин на свободата на тези лица нито задължаването им да се лекуват. На практика здравната система само ги брои и евентуално ги насочва към местата и начините където могат да се лекуват.

Тайна или не, явно слуховете са пуснали корени в публичното пространство защото на последната кампания за безплатно изследване за СПИН по повод 1-ви декември, се явиха рекорден брой съграждани. Въпреки традиционната боязън, че видите ли комшията или колегата може да ги види и да им излезе име, цели 111 души се подложиха на процедурата в подвижната лаборатория на РЗИ. В нея срещу малко кръв и 15 минути чакане получаваш недвусмислено доказателство дали си заразен с ХИВ вируса или не. Всъщност използвания Елайза тест е напълно категоричен само при отрицателен си резултат, но понякога реактивът може да даде и фалшиво позитивен отговор. В такъв случай кръвта на изследвания се изпраща в националната референтна лаборатория за микробиологично и серологично изследване, което напълно изяснява картинката. Лекарите от местното РЗИ водещи изследването на 1-ви декември обаче спестиха и информацията колко от изследванията са дали позитивен резултат. Знае се само че на изследването са се подложили хасковлии на възраст между 16 и 74 години.

Притесненията на хасковлии от ХИВ вируса се отчита и от завишения брой преминаващи през Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране за СПИН /КАБКИС/. От началото на 2014-та година там са се изследвали 1067 лица, отделно че много го правят в частни лаборатории и лечебни заведения в областта и извън нея.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини