От х:

Днес в x:

Пет съвета как се пази банкова карта

Българите притежават 7.33 млн. банкови карти и всяка една от тях може да стане жертва на скиминг, интернет-измами и обикновени кражби, пише БТА в обзор за начините, по които клиентите на онлайн търговията могат да се предпазят от това да станат жертви на престъпления онлайн. 

Агенцията припомня, че според проучване, спонсорирано от софтуерната компания МакАфи (McAfee) в средата на годината, киберпрестъпленията струват на световната икономика около 445 млрд. щатски долара годишно, а загубите, свързани с лична информация, като откраднати данни за кредитни карти, се оценяват на 150 млрд. долара.

Скимирането всъщност е клониране или копиране на банкова карта. Скимиращите устройства са сравнително евтини - струват обикновено няколко десетки лева и се използват за кражба на данни от банковите карти, които са само с магнитна лента. Съвременните карти с чип са по-сложни за копиране, посочват експертите.

БТА обобщава съветите на специалисти от българската компания SkimProt за това как клиентите могат да запазят неприкосновени информацията и парите в банковите си карти.

1. Без записване на ПИН-кода на хартия или в устройство

Специалистите съветват веднага да се смени ПИН-кодът на новата банкова карта. "Не записвайте ПИН-кодът на листче, което да носите в портфейла си. Не го съхранявайте в телефона, на таблета или компютъра си. Всички електронни устройства са уязвими за хакери, които търсят именно подобна информация", посочват експертите. Според тях банковите карти не трябва да се носят в портфейла, но не и предлагат алтернатива къде точно да се носят.

2. Само на добре подбрани банкомати

Специалистите препоръчват да подбираме внимателно банкоматите, които ползваме. Те трябва да са на оживени и светли места, по възможност в затворени специални помещения. Добре е да избираме банкомати, при които вероятността да бъде поставено скимиращо устройство е по-малка и да ги оглеждаме за подозрителни части - например допълнителна клавиатура, с помощта на която крадците записват ПИН-кодовете.

3. За предпочитане не през wi-fi

Бъдете особено внимателни, ако пазарувате онлайн през мобилните си устройства, предупреждават още от SkimProt. Не използвайте отворени wi-fi-мрежи, които ви правят уязвими от хакерски атаки. Не запаметявайте паролите на сайтовете, от които пазарувате, както и избягвайте да използвате автоматичното съхранение на данни - например номер на кредитна или на дебитна карта.

4. През проверени сайтове
Използвайте само проверени сайтове за онлайн-пазаруване, съветват експертите.
Ако използвате услугите на сайт за първи път, задължително проверете надеждността му. Направете първата си поръчка с наложен платеж, за да се уверите в надеждността на сайта, препоръчват специалистите.

Част от банките у нас въведоха услуга, наречена 3D-сигурност на карта. Когато я използвате при пазаруване онлайн, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания, е необходимо да въведете и собствена 3D-парола, посочват експертите.

5. Картата да е под око

Когато използвате картата си, за да пазарувате чрез ПОС-терминал, не бива да забравяте, че с данните ви може да злоупотреби и служителят, който ви обслужва. Не изпускайте картата си от поглед и ако имате възможност, самите вие я поставете в ПОС-терминала, препоръчват експертите.

Скимингът се превръща във все по-голям проблем както у нас, така и в чужбина. Загубите в България от този вид измама само за 2013 г. се равняват на 8 млн. лв., а за 2012 година - на 7,7 млн. лева, твърдят от Skim Prot. Фирмата е разработила стикер, предпазваш дебитните и кредитните карти от копиране и източване на парите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини