От х:

Днес в x:

Искат от психично болен 5 г. стаж, за му отпуснат пенсия

Делчо Господинов и майка му Добринка в скромното им жилище

В истински капан между закона и лудостта попадна семейството на 39-годишния Делчо Господинов от Хасково. Мъжът страда от тежко психично заболяване – параноидна шизофрения, диагностицирана още през 2000 година. Семейството обаче (навярно поради неудобство), не прави постъпки за инвалидна пенсия и явяване пред ТЕЛК.

Едва през 2012 година Делчо е прегледан от трудово-експертната комисия и лекарите му определят 60 процента нетрудоспособност. Семейството подава заявление пред НОИ за отпускане на инвалидна пенсия, но получава отказ. Според закона право на пенсия имат хората с над 50 на сто трайно намалена трудоспособност, но има изискване за трудов стаж според възрастта. Така за хора до 30 години са необходими 3, а над тази възраст – 5 години стаж.

Проблемът обаче е , че трудно би се намерил работодател, който да го наеме на работа. “Ръцете му треперят, не може да държи чаша, разлива я. Вдига кръвно, изпада в моменти на буйна ярост”, обяснява майка му Добринка. Дори техни роднини, които имали малък бизнес в Хасково, не се решили да го вземат на работа. “Когато изпадне в такова състояние, не може да се владее, четири телевизора е счупил вкъщи”, разказва със свито сърце Добринка, но знае, че синът й е болен и няма вина за стореното.

Преди броени дни, на 10 ноември Делчо отново се явил пред ТЕЛК Хасково. Носел всички документи – епикризите от диспансера в Болярово, където лежи почти всяка година, включително тази. Лекарите обаче определили процент нетрудоспособност 61. Така за болния мъж отново остава законовият капан - 5-годишен трудов стаж, какъвто няма. Куриозът тук е, че ако се бе явил пред ТЕЛК още при определянето на диагнозата през 2000 година, Делчо щеше да получи инвалидна пенсия, защото тогава е бил 26-годишен и би се включил в изискването за 3 години стаж. Всъщност той има точно толкова, преди да се разболее. Работел е известно време и като охрана към Горското след това, но на граждански договор и не му се е водел трудов стаж.

Майката Добринка работа като хигиенистка в “Практис” със заплата 350 лева, бащата Господин е пенсионер с 250 лв. пенсия и семейството изнемогва. “Добре поне, че лекарствата му се плащат от Здравната каса”, казва Добринка. Дъщеря й, сестрата на Делчо, също помагала колкото може, но тя имала собствено семейство и дете. “Работи в шивашки цех. Помага с някой лев, като свършим парите и няма за ядене”, казва Добринка. А състоянието на сина й постепенно се влошава, някои от лекарствата вече не му действат и му предписали други, по-силни.

Близки и познати се опитват да помогнат на закъсалото семейство. Готови са, ако е възможно да се купят недостигащите две години стаж, да съберат средства.

В този случай купуването на осигурителен стаж е невъзможно”, категоричен е шефът на НОИ Хасково Огнян Добриков. Той обясни, че това важи само за хора, на които не им достигат 5 години за редовна пенсия или за висшисти за времето, прекарано във ВУЗ. Добриков бе категоричен, че при 60 процента нетрудоспособност и по-малко от 5 години стаж, отпускането на пенсия ще бъде отказано. "Контролът при нас е много строг, компромиси са абсолютно невъзможни", допълни Добриков. Освен това въпросният 5-годишен стаж трябва да е придобит към момента на инвалидизирането, е изискването на закона.

Според шефа на НОИ вариантът за решаване на проблема на Делчо е да се вдигне процентът нетрудоспособност над 71, когато може да се отпусне социална инвалидна пенсия. Тя е 110 процента от минималната социална пенсия, която пък е 113 лв. За целта обаче трябва да се обжалва решението на ТЕЛК Хасково пред НЕЛК.

Това вече е сторено от семейството, което се надява на здравия разум и човечността на лекарите в София. "Защото ако, не дай Боже, нещо се случи с нас, какво ще стане с него", пита се майката.

Тодор Кръшков

Ръцете на Делчо така треперят, че не може да задържи чаша с вода
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Rs
    rsveli - ХАСКОВО
    13 -4
    14:24, 13 ное 2014
    ще ви препоръчам много добър психиатър за заболяването на сина. Казва се д-р Никола Марков в гр. Пловдив. Преглежда в Център за психично здраве -"Козма и Дамян", ул. "Родопи" 108.
    Брат ми е със същото заболяване и без лекарства е немислимо. Трябва да се приемат редовно, защото това е най-лошото заболяване "на психиката", от което се страда цял живот!
    • Pr
      pr
      7 -3
      19:01, 13 ное 2014
      В коментара май има Продуктово позициониране...:) В Хасково също си има добри психиатри, ама не знам наизуст на коя улица и на коя етаж прежлеждат.
  • 2
    **
    ****
    6 0
    16:36, 13 ное 2014
    Ами той си има лекарства човекът...само дето пари за тях се намират трудно.
  • 3
    Ни
    Никодимчо
    4 0
    16:57, 13 ное 2014
    Процентите на зависят от "здравия разум и човечността на лекарите", а от една табличка към Наредбата за медицинската експертиза, в която е определено колко процента носи всяко заболяване и увреждане. Ако има разминаване, НОИ обжалва и "реже" процентите, дадени от ТЕЛК/НЕЛК, отделно ги и глобява.
    • Су
      СУСАМ ФРАНСИСКО
      0 0
      19:48, 13 ное 2014
      Демек селянжера е прав за чифутските далавери навсякъде.
  • 4
    Ма
    Мара
    1 0
    21:23, 13 ное 2014
    Боже , колко мъка има на този свят. Към майката не се отчайвай, ще намерите начин да вземе пенсия момчето .Това е много опасна болест , никой не е застрахован .Лекарствата са безплатни и здравната каса поема 100 % от тях.
  • 5
    23
    234
    0 -3
    22:59, 13 ное 2014
    moga davi prepora4am mnogo dobar spetsialist dr Momakov ot grad Plovdiv zavejda6t psihiatri4nata klinika
Последни новини