От х:

Днес в x:

Парадокс: Кризата подлуди богатите

Съпругите на богатите са честа жертва на психични разстройства

„Хората, чието физическо оцеляване е застрашено, които няма какво да ядат утре, забравят за неврозите си. За сметка на това страдат богатите“. Това заяви психиатър №1 в региона д-р Йордан Михайлов, управител на центъра за психично здраве в Хасково, по повод днешния световен ден на психичното здраве. Сензационната констатация е подкрепена и от изследвания на хора по време на войни и бедствия. Като не знаеш дали ще си жив утре, не ти е до психични проблеми, уточни Михайлов. И без препратки в историята, съвременно Хасково дава достатъчно примери за тази теза. „Хора, които още са „над водата“ или дори са финансово осигурени, и още по-често техните съпруги, далеч по-често преживяват психически разстройства. Гледаш отстрани всичко му е наред, а в действителност нищо не му наред“, поясни специалистът. Най-често сривът започва с така наречените обсесивно-конвулсивни разстройства. Преведено на български това означава маниакално натрапливи мисли и тревожно- депресивни състояния. Плюс все по-зачестяващия паник синдром - внезапно разтреперване, сърцебиене и студена пот, струва ти се, че умираш, поясниха психолозите.

Въпреки че „богатите също плачат“, психичните заболявания демократично косят и другите слоеве на населението. Ако се вярва на психолозите - 35-40 процента от българите имат някаква форма на психично разстройство. Особено опасно в случая е, че никой не търси помощ заради наложения шаблон, че „трябва да си луд, за да идеш на психиатър“. Другата страна на проблема е, че джипитата масово не изпращат пациентите при психиатър, а предпочитат да ги лекуват сами. Дали заради парите от здравна каса или от накърнена лекарска гордост, но общопрактикуващите тъпчат години наред хората с лекарства, въпреки че те видимо не се подобряват, възмущават се психолозите. „Търсете помощ от специалист“, призова д-р Михайлов и даде пример - едно нервно разстройство се лекува основно с антидепресанти за около 2 месеца. Ако обаче пациентът се тъпче само с ривотрил, ефектът може и да е нулев или дори по-лош, отделно че към бензодиазепините /ривотрила/ човек се пристрастява, за разлика от антидепресантите.

Рязко издърпване на възрастовата граница в Хасково отчитат психиатрите. Вече има много 18-20 годишни със сериозни психични разстройства. Все по-често потърпевши стават и децата. „Задължително трябва да има психолог в училище“, заяви щатният психолог към РЗИ Красимира Богданова. Причините са минимум две - учителите са се отдръпнали от личностните проблеми на децата и са се капсулирали само в учебната част - преподадат си урока и дотам. В същото време все повече деца нямат за авторитет родителите, които са повсеместно в чужбина или неангажирани с детските проблеми, докато мислят за физическото оцеляване на семейството. В резултат, всеки уличен бабаит, изживяващ се като тартор, става по-голям авторитет от родителя или учителя, допълни д-р Михайлов. Децата изпадат в безпътица.

Другата главна причина е кич-културата, струяща от телевизията и филмите, които сякаш умишлено създават психични проблеми на малчуганите. Как е възможно да има филм „Бавачката ми е вампир“, след който много деца по на няколко години запазват ужас в себе си и отказват да спят на тъмно. Дори синът ми, на 10 години, в един момент не искаше да спи сам в стаята си, защото гледал филм, който бил много страшен“, даде пример със себе си Богданова. Децата обаче гледат тези нелепости, защото и другите ги гледат и дори им стават любими. Неукрепналата им психика понася щети, които след време се превръщат в разстройства и могат да променят личността им.

Именно психическите заболявания и разстройства са една от главните, ако не и главната причина за суицидните състояния /самоубийствата/, предупреждават психолозите и настойчиво съветват да се търси навременно лечение или адекватна помощ.

Г. Христов

Д-р Михайлов призова за навременно търсене на помощ
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Еф
    ефрейтор
    3 0
    11:23, 11 окт 2014

    Уважавам д-р Михойлов!
    Жените на Богатите ги сърби под пъпа, малко по-надолу и се разстройват, като няма кой да ги почеше там!Що за глупост, осигурени материално , че и разстроени и психически. Питайте жените на ония крадци от "АБ" АД Хасково Станимир Милев и Телят Хасан, разстроени ли са жените им?! Тъпи дебели к..ви. Ей тая човешка простотия няма край!
Последни новини