От х:

Днес в x:

Георги Василев:Кърджалийска област има невероятен икономически потенциал

Георги Василев

Георги Василев,председател на ПП”Република БГ” пред Кърджали бг вести:

През целия преход една партия-корпорация се вживява като едноличен собственик на съдбите на хората в Кърджали

Георги Василев е роден през 1959 г. в Добрич. Завършил е Немската езикова гимназия в родния си град. Следвал е в престижни международни университети - международно право в Москва, дипломация във Виена, финанси и политически науки в Женева. Георги Василев е швейцарски топ банкер в големи международни банки. Създава и управлява фондове за инвестиции на пазарите в Източна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка.  Автор е на монография на тема „Инвестиционни фондове”, както и на множество научни и публицистични статии  на тема финанси, право, политика и философия. Председател на ПП “Република БГ"

-         Г-н  Василев, Вашата партия е млада, но вече позната с подписката за референдум за премахване на държавните субсидии за политическите формации. Смятате ли, че те паразитират на гърба на обществото?

Паразитират в случая е пресилена дума, по-скоро злоупотребяват. В една демократична система на управление политическите партии имат важната роля да предлагат и осъществяват идеи за управление и решения на проблемите, стоящи пред обществото. В България през тези 25 години преход се наложи напълно сгрешен модел на отношения между гражданите и партиите. Залитна се към порочната система, позната още от римската империя на партийния патронаж, на зависимостта между патрон и клиент. Именно това представлява  „клиентелизмът“. Зависимостта никога не е носила ползи на обществото, но винаги е носила сериозни облаги за политическия елит. Това не просто не е демокрация, това е пълен антипод на демокрацията. Тази система трябва да бъде разбита, трябва да бъде сложен край на 25-годишния сгрешен преход. А първата стъпка към разбиването беше събирането на подписи за иницииране на референдум за премахване на държавните субсидии. Тази задача е свършена, подписката влиза за обсъждане в следващия парламент. Втората стъпка, и тя е по-дългосрочната, е участието на „Република БГ“ в управлението на страната. Само през партия, която да участва на избори за доверието на българските граждани, могат да бъдат реализирани всички идеи за добро управление, за управление в интерес на българските граждани. И третата, най-важна стъпка е самата реализация на нашите управленски приоритети.

-         „Република БГ” е дясна партия, но не попадна в десните обединения – „Реформаторски блок” и „Десните”. Защо?

И Реформаторският блок, и „Десните“, а също така и ГЕРБ, имат един и същ генезис. Това е коалицията от партии СДС, оформена по време на кръглата маса с една единствена цел: да легитимира безкръвното предаване на политическата и икономическата власт от елита на бившата комунистическа партия на техните наследници. В този смисъл и Реформаторският блок и „Десните“ са част от проблема и в никакъв случай част от решението. Това не значи, че в тези коалиции няма перспективни млади хора. Но знаете приказката за капката катран в кацата с мед. Проблемът и на двете споменати формации е, че са създадени на принципа на противопоставянето и несъгласието, а не обратно. За едните не са приемливи компромисите направени с някои партии и партийни лидери, за другите не са приемливи условията на коалиционното споразумение. Това не са добри сигнали към гласоподавателите. И да ни бяха поканили да участваме, нямаше как да се съгласим да бъдем част от тези безплодни боричкания за „избираеми“ места в листи, за лидерство, за значимост и тежест. Избрахме да участваме самостоятелно и мисля, че направихме верният ход. Само така можем напълно да разгърнем идеите си за справяне с тежките проблеми, пред които е изправена родината ни. В края на краищата хората се интересуват от съдбата на вложенията си в КТБ, от цената на тока и парното, от пенсиите, работата и здравето си, а не от това кой ще бъде лидер на поредната коалиция на оцеляването на старите лидери на малки партии.

-         Вашата формация сериозно критикува ГЕРБ. Какви са мотивите Ви?

Настоящите политически партии не просто не направиха нищо, за да подобрят състоянието на българската държава, те усъвършенстваха погрешния модел на управление. Наложиха мнението, че всичко се решава само с личната воля на „първия“, с връзки и контакти, по „бързата процедура“, т.е. чрез корупция. Те систематично пренебрегваха законите, не зачитаха мнението на гражданското общество, омаловажиха ролята на демократичните институции и така ги отслабиха почти до необратимост. Сега, за да се върнем обратно в демократичните коловози, е необходимо гражданите да бъдат отново убеждавани, че само с участие в политическия процес може да се промени живота им. Затова и предлагаме радикализация на демокрацията чрез повече демокрация, чрез чести допитвания до народа по въпроси от значим обществен интерес като проучването и добива на шистов газ, като премахване на държавните субсидии за партиите, като АЕЦ „Белене“.

-         Какво място заема Кърджалийска област в приоритетите на Вашата формация?

Мисля, че се забравя факта, че Кърджалийска област е една от 28-те области в България. Забравя се също така, че Кърджалийска област е част от една много по-голяма общност от региони, наречена Европейска общност. Всички проблеми, които има Кърджали и жителите на областта, са проблеми и на тази европейска общност. И все пак в национален план областта е в плен на наложеното мнение, че се владее приоритетно от една партия, че там тази партия е едноличен собственик на съдбите на жителите й, че само тази партия може и трябва да ги представлява в националните институции. И това възприятие е част от сгрешения модел на преход в България. И с неговото разбиване трябва да се води люта битка, както и с всички останали. В областта живеят изключително трудолюбиви и честни хора, които не заслужават подобно безотговорно политическо отношение, унизителното им възприемане като обект на предизборни манипулации и машинации. А Кърджалийска област има невероятен икономически потенциал, заради близостта до две граници, заради изключително трудолюбивото си население, заради добре образованите кадри и заради всички онези млади хора, които година след година работят и учат извън страната, и които носят европейските демократични практики у нас. Това е бъдещето, на тези млади хора ще се падне отговорната задача за управлението на България и за измъкването й от тежката политическа и икономическа криза.

-         ДПС се оказа твърде жилава през целия период на политически преход. Смятате ли я за отживелица?

За отживелица не, но че дните й на корпорация, а не на нормална партия, са преброени, в това не се съмнявайте. Просто изборът й да бъде бизнес корпорация, а не демократична партия, я прави уязвима за всички рискове на бизнес корпорациите. Тя рано или късно ще фалира. Проблемът е, че щетите от този фалит, те ще се опитат да прехвърлят на всички български граждани. Това не трябва да се позволява, срещу това ще се борим като партия. Този порочен модел ще бъде урок за всички останали партии, които се опитват да му подражават. Сливането на бизнес и политика нанася щети на демокрацията и руши тъканта на гражданското общество. А преяждането с власт е сигурният път към провал на всяка партия и е предпоставка за национална разруха.

Въпросите зададе: Георги Кулов                          

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини