От х:

Днес в x:

Петима изнесли антики за милиони

Отрязаха пипалата на музейната мафия. Спецагенти на ДАНС закопчаха петима души - музейни работници и дилъри на антики. Те са изнасяли масово уникални артефакти от няколко общински музея в страната, като са подменяли оригиналите с фалшиви копия. Претърсени са над 20 адреса във Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол. Стойността на изнесените на Запад експонати надхвърля неколкостотин хиляди евро. Бандитите имали изключителни финансови възможности и висок социален статус, твърдят от ДАНС. Петимата са с обвинения за трафик на културно-исторически ценности. За двама от тях е поискано задържане под стража. Единият от арестуваните е чужденец. Шефът на варненския археологически музей проф. Валентин Плетньов научи от директора на НИМ проф. Божидар Димитров за суперакцията.

При обиските в над 20 от домовете на задържаните са намерени над 60 антични монети от римската императорска епоха, повечето от които с висок номинал и в много добро състояние. Предполага се, че никога не са влизали в употреба, след като са били отсечени.

Намерени са още архитектурни, декоративни детайли, вероятно част от голяма обществена сграда в античността - колони, йонийски капител, мраморна стела и корниз, антична ваза и амфора, бронзови антични брадви. Иззети са и оръжия от периода на Руско-турската освободителна война. За немалка част има данни, че са експонати от фондовете на различни български музеи.

Само на два от адресите са открити над 200 пушки, картечни пистолети и автомати, нарезни карабини и гладкоцевни оръжия. В операцията са задържани над 400 броя антики.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини