От х:

Днес в x:

100-годишната баба Станка: Още ми се работи

Точно 100 години закръгли днес баба Станка Ангелова Димитрова от харманлийското село Надежден. Годишнината събра в двора на малката къща в селото цялата рода.

„Започва всяка сутрин с кафе - това й е закуската”, споделя един от 3-мата й внуци – известният хасковски фотограф Златко Латев. Старицата недочува, та се налага роднините да обясняват вместо нея.

„Още ми се работи”, заявява баба Станка, дочула, че се говори за работа.

„Цял живот е работила, предимно селскотопанска работа – тютюн, памук, бостани. Допреди няколко години обработваше сама и големия двор зад къщата. В последните години остана без сили, но доскоро въртеше цялата къща и двора”, обясняват близките на столетницата.

„Ние идваме да почистим, да й сготвим, да я прегледаме, но като пристигаме – тя всичко свършила сама. Искала да седнем и да си приказваме”, хвалят я близките.

Съпругът на баба Станка – Стратия, починал преди 15-тина години. Те имат три деца, трима внуци шестима правнуци. Всички те са горди със своята жизнена баба Станка.

„И досега се сили да танцува. Хване се за леглото и ситни с крака като на хорото. Само преди десетина години, на абитуриентския бал на единия  от внуците, баба Станка водила хорото. „Цял час не се пусна от хорото. Гостите направо не можеха да повярват. Такава си е нашата баба Станка”.

Столетницата никога през живота си не е спазвала някакъв хранителен режим. „Яде всичко. На нея работа й дай. Вика: „Работих много, но без да се ядосвам. И вие не се ядосвайте. Но още ми се работи”, казва баба Станка.

Надежден е на само на няколко километра от Харманли. Селото се гордее с няколко столетници, както и с много дълголетници. „Има много хора от селото на 80-90 години. Отдават го на чистия въздух и на водата. В селото има няколко чешми с изворна вода, цялото село налива за пиене оттам”, обясняват роднините на баба Станка.

Днес цялата рода бе на масата в двора на столетницата. Haskovo.net се присъединява към пожеланията на близките – нека баба Станка да навърти още много години над 100-те.

Тодор Кръшков            

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини